09 Septembrie 2019
898 accesări
0 comentarii

Fie că de rușine, fie că de frică, mulți dintre cei care se confruntă cu hematurie –altfel spus, cu prezența sângelui în urină – amână și tot amână să se prezintă la medic. Greșit, atrag atenția medicii, căci acest simptom trebuie să fie considerat un semnal de alarmă și trebuie luate măsuri.

Urina își poate schimba culoarea din diverse cauze, nu neapărat din cauza prezenței sângelui. Tocmai de aceea, în loc ca cei ce se confruntă cu aceste situații să își facă fel de fel de scenarii, care să-i alarmeze, mai bine consultă un medic specialist.

„Urina își poate schimba aspectul din numeroase cauze, nu neapărat ca urmare a prezenței sângelui. Urina se înroșește și după administrarea unor medicamente. De exemplu, pentru tratamentul tuberculozei. Totodată, se poate întâmpla să își schimbe culoarea și după consumarea de sfeclă roșie sau din cauza coloranților alimentari”, a afirmat dr. Liliana Tuță, medic primar nefrolog.

Însă, dacă se dovedește că într-adevăr este vorba despre o hematurie, cauzele pot fi diverse: o sângerare la nivelul tractului genito-urinar, a rinichilor, căilor urinare, vezicii sau prostatei, uretrei etc. „Perioada sângerării poate fi îndelungată. Dacă este vorba de o piatră care este eliminată, urinarea poate fi cu sânge timp de două - trei săptămâni. În cazul unui cancer, bolnavul poate urina cu sânge și până la șase luni, dar nu se prezintă la medic de frică”, a arătat specialistul.

În majoritatea cazurilor, hematuria nu indică prezența unor boli grave. Potrivit dr. Liliana Tuță, urinarea cu sânge, însoțită de simptome precum durerea abdominală, usturime în timpul urinării ori disconfort, poate indica prezența pietrelor la rinichi, o infecție urinară sau chiar tumori beningne ale rinichiului. Dar poate fi vorba și despre cancer de prostată, de uretră sau o boală rară, genetică, precum glomerulonegrita.

„Dacă hematuria este însoțită de pierderi de proteină prin urină, hipertensiune arterială și edeme, adică umflături în jurul ochilor și ale picioarelor, care în momentul în care le apeși sunt albe și pufoase, sunt simptome ale glomerulonefritei, boală care impune consultarea unui nefrolog. Netratată, afecțiunea duce la pierderea completă a funcției renale și la dializă. Chiar și tratată, evoluția diferă”, a afirmat medicul nefrolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN