Chiar dacă aţi fost diagnosticat cu cancer genital, nu vă speriaţi! Depistată în stadii incipiente, această cumplită maladie se poate vindeca, putând fi operată în ziua de azi şi laparoscopic. În acest fel, susţin specialiştii, recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, nu uitaţi că în terapia cancerului genital feminin, durerea post-operatorie poate fi ţinută sub control.
„Tumora malignă se poate dezvolta în orice segment al aparatului genital. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul colului uterin, al uterului şi la nivelul ovarelor. În stadiul incipient, terapia este mai eficientă şi mai puţin agresivă”, a declarat dr. Ion Aşchie, medic primar Chirurgie Generală.
Problema este că depistarea semnelor de cancer poate fi dificilă de multe ori. Spre exemplu, balonarea poate fi un semn de cancer, dar poate indica, în acelaşi timp, că aţi mâncat prea mult. Apoi, sângerarea vaginală poate fi îngrijorătoare atunci când femeia a intrat, deja, la menopauză de câţiva ani.
Ca urmare, cum se face diferenţa între o situaţie şi alta? Medicii spun că durata simptomelor este un indiciu important. Astfel, simptomele de durată, supărătoare, de care nu scăpaţi ar trebui să vă dea de gândit.
În prezent, cancerul colului uterin este cel mai frecvent dintre cancerele aparatului genital feminin. El ocupă cel de-al doilea loc printre cancerele feminine, după cancerul la sân. De obicei, acest tip de cancer apare mai ales înainte de menopauză, dar şi la femeia care a avut mai mult de un copil.
Dintre cauzele care duc la apariţia cancerului genital, amintim infecţiile genitale, mai ales cele cu virus herpetic şi cu papilloma virus, care sunt boli cu transmisie sexuală, multiplicitatea partenerilor sexuali; precocitatea vieţii sexuale; faptul de a fi avut mai mult de un copil.
Ca simptome, femeile sesizează apariţia unor leziuni precanceroase caracteristice (displazie) care preced apariţia cancerului. Uneori, afecţiunea nu se manifestă prin niciun semn, dar orice sângerare sau pierdere colorată cu sânge (după raporturile sexuale, între fluxurile menstruale, după menopauză) constituie semnale de alarmă.