Producătorul Sanofi Pasteur a acceptat furnizarea pe plan local de vaccin antirabic Verorab, respectând condiţiile propuse de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit Agerpres, documentaţia de preţ pentru vaccinurile Sanofi Pasteur a fost prezentată autorităţilor locale, în conformitate cu legislaţia şi reglementările actuale. „Sanofi Pasteur doreşte să reconfirme disponibilitatea stocurilor de vaccin Verorab necesare pentru a satisface cererile spitalelor din România”, informează un comunicat de presă al companiei.
Acest eveniment are loc în condiţiile în care, la finalul lunii noiembrie, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balş”, anunţa că stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos de la această unitate medicală s-au epuizat. Institutul s-a aflat în criză de vaccinuri pentru că Ministerul Sănătăţii încă renegocia preţul cu producătorii de vaccin.
La Constanţa, situaţia a fost bună. Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, a declarat la acea perioadă că „în spitalul nostru nu sunt probleme deocamdată”.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul antirabic previne infestarea cu rabie (turbare). Această boală este provocată de un virus ce aparţine genei Lyssavirus, se transmite de la animal, la om şi este prezentă pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. În ciuda eficienţei vaccinului, rabia provoacă anual aproape 60 de mii de victime.