Cum se dezvoltă copilul
La 12 săptămâni de sarcină, copilului tău i se dezvoltă unghiile. În această săptămână copilul va începe să aibă un aspect cât mai aproape de normal, deoarece ochii se vor apropria mai mult, iar urechile se vor deplasa mai aproape de poziţia lor finală. Intestinele s-au dezvoltat atât de repede încât s-au extins la nivelul cordonului ombilical, însă vor începe să se mute înapoi în abdomen. Rinichii pot acum secreta urină, iar sistemul nervos continuă să se maturizeze.
Cea mai dramatica dezvoltare a copilului din această săptămână sunt reflexele. Degetele copilului se strâng şi se răsfiră, pleoapele clipesc, iar dacă îţi atingi abdomenul, copilul se va mişca în răspuns la atingerea ta, deşi nu vei putea simţi încă asta. De asemenea, copilul a dezvoltat reflexe mai complexe, cum ar fi acela de sugere.
Copilul măsoară 6 cm în lungime de la creştet la şezut, fiind de mărimea unei lime, şi cântăreşte aproximativ 14 grame.
Cum se transformă gravida
Uterul continuă să se mărească, astfel încât medicul poate să-l palpeze la nivelul abdomenului inferior. Nu ai încă nevoie de haine speciale, însă cu siguranţă că ai remarcat că lucrurile par că nu-ţi mai vin ca înainte. Dacă eşti deja la a doua sarcină, este posibil să ai nevoie de haine pentru gravide mai devreme decât o femeie care nu a mai fost gravidă până acum.
Vei remarca, de asemenea, anumite modificări la nivelul pielii, cum ar fi închiderea la culoare a areolelor mamare sau anumite pete maronii neregulate la nivelul pomeţilor şi frunţii, o condiţie care se numeşte cloasma sau masca gravidică. Aceste pete se vor atenua sau vor dispărea la scurt timp după naştere.
Este posibil să începi să simţi arsuri retrosternale (pirozis) care frecvent încep din capul pieptului şi merg prin spatele osului pieptului (sternului) către partea inferioară a gâtului. Multe femei pot avea acum primele simptome ale refluxului gastroesofagian, iar cele care anterior au simţit aceste arsuri din când în când, acum acestea se pot intensifica. În timpul sarcinii, placenta produce o cantitate mare de progesteron care relaxează sfincterul care separă esofagul de stomac, astfel încât, mai ales când te întinzi în pat la scurt timp după ce ai mâncat, conţinutul gastric o ia înapoi către gură, ceea ce va produce disconfortul digestiv. Ai putea resimţi această senzaţie de arsură doar ca pe ceva deranjant, însa în anumite cazuri arsura retrosternală poate fi destul de intensă şi supărătoare.
sursa:Reţeaua Privată de Sănătate"Regina Maria"
SĂPTĂMÂNA 11 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 13