Cum se dezvoltă copilul
Partea de sus a uterului ajunge acum în dreptul buricului şi va creşte aproximativ un centimetru pe săptămână. Măsurile copilul ajung deja la 15 cm lungime şi cântăreşte aproximativ 240g.
Bebeluşul înghite lichid amniotic şi rinichii continuă să producă urină.
Dezvoltarea senzorială a bebeluşului atinge apogeul în această săptămână. Celulele nervoase care deservesc fiecare simţ - gustul, mirosul, auzul, văzul şi și atingerea - sunt în curs de dezvoltare. Copilul vă poate auzi aşa că e timpul să începeţi să îi vorbiţi, cântaţi sau să îi citiţi poveşti.
Cum se transformă gravida
Este posibil să începi să simţi mișcările copilului. În cazul în care ideea de a avea un copil încă nu îţi devenise foarte familiară, nimic nu cântăreşte mai mult decât sentimentul de a-i simţi mişcarea pentru prima dată. Cele mai multe mame începe să simtă mişcarea bebeluşilor între 18 săptămâni şi 20 de săptămâni.
Dacă ai mai fost însărcinată, vei simti mişcările mai repede decât o gravidă la prima experienţă.
În săptămânile care urmează, abdomenul va începe să crească şi mai rapid. Din acest motiv, ai putea simţi o înţepătură scurtă atunci când îţi schimbi poziţia corpului, cum ar fi atunci când cobori din pat sau te ridici de pe scaun, te întorci în pat sau ieşi din cadă. Cel mai frecvent aceasta este durerea de ligament rotund care este frecventă în timpul trimestrului 2 de sarcină, ca urmare a întinderii şi îngroşării ligamentelor de la nivelul pelvisului care susţin uterul care creşte.
De asemenea, vei observa că palmele de la mâini vor deveni mai roşii, ca urmare a creşterii volumului de sânge. În plus, la nivelul feţei, în special pe obraji şi buza superioară, pot să apară pete maronii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cloasma sau masca gravidică. Deşi aceste modificări nu pot fi prevenite, cloasma poate să se înrăutăţească cu expunerea la soare, astfel încât este recomandat să stai la umbră ori de câte ori acest lucru este posibil.