Cum creşte copilul tău
Bebeluşul tău cântăreşte acum aproximativ 360 de grame şi este de mărimea unui morcov. Puteți simți din ce în ce mai bine mişcările şi loviturile copilului, care este din ce în ce mai activ. Genele şi sprâncene sunt dezvoltate complet şi chiar poate clipi. Dacă este băiat, testiculele vor covorî în scrot în următoarele săptămâni, iar dacă este fată începe să se formeze vaginul.
Cum ţi se schimbă viaţa
Treci printr-o perioadă destul de confortabilă de care ar trebui să te bucuri cât poţi de mult. Dacă ai ştii ce va urma în lunile următoare, crede-mă, ai dormi toată ziua, te-ai plimba şi ai profita de orice clipă pentru a te relaxa şi a-ţi satisface micile plăceri. Dar despre naştere, dureri, colici, erupţii dentare, roşu în gât sau enterocolite vom discuta la timpul potrivit.
Acum totul pare perfect. Nu ai căpătat încă dimensiuni de speriat iar disconfortul produs de semnele de debut ale sarcinii au dispărut.
Asta nu înseamnă însă că nu se vor găsi mici neplăceri care să vă necăjească un pic. Spre exemplu, s-ar putea ca acneea să reapară pe chipul tău şi să fie nevoie de mici tratamente locale pentru a o ţine în frâu. Doar nu vreţi să fiţi o graviduţă cu bube pe faţă. Aşadar, folosiţi cu încredere săpunuri speciale, creme hidratante şi evitaţi machiajele pe bază de chimicale. De asemenea, evitaţi să luaţi tratament medicamentos împotriva acneei decât după ce consultaţi medicul specialist.
Ești, de asemenea, mai predispusă la varice acum. Cu cât sarcina progresează, crește presiunea asupra venelor de la nivelul picioarelor; nivelurile progesteronului este mărit şi poate determina pereţii venelor să se subţieze. De asemenea, varicele tind să se înrăutățească cu fiecare sarcină succesivă și odată cu înaintarea în vârstă.
Puteți observa, de asemenea, așa-numitele vene păianjen (un grup de vase de sânge mici aproape de suprafaţa pielii), în special pe glezne, picioare, sau față. Deși acestea pot fi un pic inestetice, venele păianjen nu produc disconfort si dispar după naştere.
Sfaturi pentru a trata acneea
Pentru gravidele care se confruntă din nou cu acneea, specialiştii de la clinica Regina Maria au câteva sfaturi:
- Spală-te pe faţă de două ori pe zi. Fă asta cu mişcări blânde şi foloseşte o soluţie de curăţare delicată şi apa călduţă
- Usucă-te apoi prin tamponare uşoară, şi nu prin frecare
- Dacă ai părul gras, spală-l zilnic. Fii atentă ca parul să nu stea peste faţă
- Evită să strângi, freci sau storci leziunile acneice. Aceste ticuri ar putea favoriza răspândirea infecţiei şi cauza apariţia cicatricilor
- Dacă vrei să foloseşti produse de machiaj, alege-le pe cele care nu sunt grase. Uită-te pe etichetă şi alege produsele pe bază de apă, noncomedogene sau anti-acneice. Asta înseamnă că nu vor bloca porii. Demachează-te înainte de culcare.
- Evită să-ţi rezemi faţa în palme. Aceasta ar putea bloca sebumul şi transpiraţia în zona respectivă, ceea ce va irita şi mai mult leziunile acneice
SĂPTĂMÂNA 20 <<<<<<<<<<<< MERGI LA >>>>>>>>>>>> SĂPTĂMÂNA 22