08 Noiembrie 2016
71742 accesări
40 comentarii

Zilnic suntem de-a dreptul bombardaţi cu reclame agresive la apă plată,care mai de care mai pură. Branduri de renume se laudăcu apa cea mai curată, însă câţidintre noi ştim cu ce ne ostoim setea?În realitate, cea mai mare partedin apa plată de pe piaţăeste contaminată cu milioanede microorganism, chiar dacăpe etichetă ea estedata drept cea mai pură.

Jurnaliştii de la Libertatea, împreună cu inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară a municipiului Bucureşti, au realizat un test de puritate la apele plate de pe piaţă. Au fost verificate 19 sortimente de apă dintr-un supermarket, iar rezultatele sunt dezastruoase: apa plată din magazine colcăie de microorganisme. 11 sticle depăşesc limita admisă de bacterii prezente în apă, iar la trei există depăşiri chiar şi de 15 ori.

Din punct de vedere tehnic, testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apă plată de băut, test repetat de două ori: o dată la temperatura de 22 de grade Celsius şi a doua oară la 37 de grade Celsius. La primul test, apa nu trebuia să conţină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar, la al doilea, standardul este de 20 de microorganisme (20 ufc/ml).

Colcăie de microorganismeSingura apă care pare într-adevăr pură este Bucovina, la care ambele teste au avut ca rezultat zero organisme, urmată de apa Hera, cu 3 micro-organisme la 22 de grade şi zero organisme la37 de grade. Pe locul al treilea este Perla Harghitei cu zero şi, respectiv, 2 microorganisme, şi apoi vine Dorna cu cinci, respectiv două microorganisme. Apa Borsec stă şi ea destul de bine cu 2, respectiv trei microorganisme, după care vin apele Vittel - 37 şi cinci microorganisme, Evian - 28 şi 13 microorga-nisme şi Azuga - 67 şi 8 microorganisme.

Cele mai mari depăşiri sunt la apele Wonder, Perla Covasnei, Zizin, Izvorul Zânelor, Apă de izvor plată, Cheile Bicazului, Aqua Carpatica, Izvorul Zăganului, Apa Craiului, Aqua Queen şi San Benedetto. La cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat chiar şi 300 de microorganisme prezente la 22 de grade Celsius.

Greşeli repetate

Reamintim că în luna martie a acestui an, Auto-ritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor interzicea vânzarea apei Aqua Carpatica până nu se schimbă eticheta cu „cea mai pură apă minerală din lume”. Deşi reprezentanţii Aqua Carpatica s-au scandalizat la momentul respectiv, ulterior au schim-bat eticheta, dar au continuat o campanie de pu-blicitate intensă privind gradul ridicat de puritate al apei îmbuteliate de ei. Câteva săptămâni mai târziu, tot comisarii Protecţiei Consumatorilor făceau publică o listă cu cinci tipuri de apă care nu corespundeau din punct de vedere microbiologic. Era însă vorba despre mărci proprii ale unor mari magazine, care au retras tot stocul de pe piaţă şi, spun ei, au îm-bunătăţit reţeta. Acum, însă toate apele respective (Winny - apă izvor plată, Apă de masă necarbo-gazoasă Aro, Apă de izvor Calipso, Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, Apă de izvor Aqua Queen) sunt înapoi pe piaţă şi două dintre ele se regăsesc din nou în topul celor mai toxice ape.

Taguri articol: stiri medicale microbi campanie bacterii apel bio

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU