În repetate rânduri,managerul Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţână, a fost acuzatcă nu ar fi anunţat Ministerul Sănătăţiicu privire la problema bolnavilor de cancerdin Constanţaşi la faptul că aparatulde radioterapieva fi scos din funcţiune,ca urmare a expirării sursei de cobalt a acestuia.
Vineri, 8 aprilie, reprezentanţii spitalului şi consiliului judeţean au discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a găsi o soluţie pentru cei 15 pacienţi din judeţ care au rămas fără radioterapie.
Acest lucru a fost rezolvat şi toţi cei 15 pacienţi vor urma tratamentul la Institutul Oncologic Bucureşti, fiind internaţi acolo, pe tot parcursul tra-tamentului. În cursul zilei de 11 aprilie, au fost duse dosarele medicale ale pa-cienţilor, urmând a fi programaţi, săptă-mâna aceasta, pentru a-şi relua tratamentul.
Managerul Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţână, afirmă că, în anul 2015, s-a făcut un studiu, trimis către minister, care a cuprins necesarul pentru secţia de radioterapie, şi anume, suma de 2,5 milioane de euro, pentru achiziţionarea acceleratorului de particule, însă iniţiativa a fost fără rezultat.
„Vreau să informez corect populaţia Constanţei în ceea ce priveşte problema radioterapiei. Am acte care demonstrează faptul că spitalul, începând cu 2012, a înştiinţat Ministerul Sănătăţii, anual, prin memorii la care nu am primit niciun răspuns.
În anul 2015, luna septembrie, am fost personal la reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cărora le-am adus la cunoştinţă faptul că această sursă va expira. Afirmaţiile cum că nu i-am anunţat sunt total neadevărate, ca să nu spun mincinoase. Nu a existat niciun fel de iresponsabilitate din partea nimănui, ba chiar am fost extrem de responsabili şi extrem de insistenţi în a rezolva această problemă”, a declarat Dănuţ Căpăţână.
Situaţia de la Constanţa,fără precedentJudeţul Constanţa este primul din ţară în care se întâlneşte o astfel de situaţie. Un caz similar s-ar fi putut în-tâlni la Galaţi, acolo unde aparatul de radioterapie a fost achiziţionat în acelaşi timp cu cel de la Constanţa. Diferenţa este că, în această caz, Ministerul Sănătăţii a furnizat o sursă nouă, în urmă cu trei ani, în valoare de aproximativ 1 milion euro.
Ministerul Sănătăţiioferă alternativăla concesiuneÎn urma discuţiilor între reprezentanţii spitalului şi cei ai Ministerului Sănătăţii, urmează ca, săp-tămâna viitoare, să se analizeze opţi-unile în ceea ce priveşte construirea noului centru de radioterapie.
„Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială, a propus un proiect realizabil în 2017 - 2018. A doua opţiune rămâne de a concesiona serviciul, de a face un parteneriat public, fiecare şedinţă de radioterapie fiind decontată de Casa de Asigurări. Eu consider că ar fi mai bine o concesiune de servicii, pentru faptul că problema s-ar rezolva mai repede, nu am sta până în 2017-2018 fără radioterapie. Apoi, aş avea control asupra pacienţilor, pentru că pacienţii, prin concesiune, ne rămân nouă şi noi dăm către cel care concesionează serviciul. Aş putea impune clauze de calitate a servi-ciului, pe lângă aceasta, încasăm o rede-venţă conform legii”, explică managerul.
Decizia se va lua în urma discuţiei dintre reprezentanţii Spitalului Judeţean şi cei ai Consiliului Judeţean Constanţa.
Actuala sursă, preluatăde Institutul de Fizică NuclearăSursa actuală de cobalt trebuie inactivată, operaţiune care costă în jur de 300.000 euro. Sursa de la spital va fi preluată de Institutul de Fizică Nu-cleară, pentru a o folosi în cercetare.
„S-au angajat să transporte şi să o demonteze pe cheltuiala lor. Sursa este încă activă, chiar dacă nu mai poate fi folosită medical şi ar trebui sigilată, iar costurile sunt mari. Spaţiul este asigurat de jandarmerie prin sisteme de moni-torizare, alarme şi senzori”, adaugă ma-nagerul Dănuţ Căpăţână.