Nu neglijaţi simptomele sclerozei în plăci, pentru că aceasta este o boală neurologică extrem de gravă, în care sistemul nervos central este afectat de deteriorarea mielinei, adică acea teacă izolatoare a celulelor nervoase, proces numit demielinizare. Altfel spus, denumirea de scleroză se referă la cicatricile aflate în substanţa albă a creierului şi măduvei spinării, în zonele unde dispare mielina.
De foarte multe ori, boala îşi face debutul după vârsta de 30 de ani şi apare, în mod special, la femei. Potrivit statisticilor la nivel mondial, peste 2,3 milioane de persoane suferă de scleroză multiplă. Tocmai de aceea, specialiştii spun că expunerea scăzută la lumina soarelui şi implicit deficitul de vitamina D se află în corelaţie cu apariţia sclerozei multiple.
Mai grav este că diagnosticul este îngreunat de multitudinea de simptome, care diferă de la un pacient la altul. În general, boala debutează cu tulburări de vedere şi stări de oboseală repetate. Simptomele specifice sunt însă cele din sfera neurologică: tulburări motorii şi senzoriale, cum ar amorţeli sau furnicături pe un segment al corpului, slăbiciune musculară, spasme musculare, dificultăţi de coordonare şi echilibru, probleme de vorbire şi înghiţire, incontinenţă urinară, diaree sau constipaţie.
În primii ani, maladia evoluează cu pusee ori atacuri inflamatorii, urmate de perioade de remisie în care simptomele pot disparea complet. Uneori pot trece mai multe luni până la câţiva ani între crize, dar boala se agravează treptat, iar după câţiva ani, perioadele de criză sunt urmate de sechele permanente, după care se instalează invaliditatea.
Specialiştii susţin că şansele de a suferi de scleroză multiplă este de una la 750 şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul este de 1 la 40, dar factorii genetici nu sunt singura cauză responsabilă de apariţia acestei boli.
Primele simptome, semnale de alarmă
„Această boală se poate manifesta prin tulburări de vedere, dublarea acesteia, parestezie sau amorţeli în anumite zone ale corpului, asimetrii faciale, îngreunarea mersului, tulburări de echilibru. Toate acestea sunt simptome care ar trebui să fie ca nişte semnale de alarmă. Tocmai de aceea, este necesar ca persoanele care prezintă aceste semne să fie văzute, de urgenţă, de un medic şi să-şi facă investigaţii de specialitate, ca examenul RMN cerebral şi cel la nivelul coloanei”, ne-a explicat dr. Ildiko Toldişan, medic neurolog. Desigur, a precizat medicul, există forme care evoluează în pusee şi sunt forme cu o evoluţie progresivă, spre agravare. În cazul în care aceste simptome sunt neglijate, evoluţia poate fi imprevizibilă şi bolnavii pot ajunge la un grad mare de invaliditate, cum ar fi căruciorul rulant la vârste tinere.
Totuşi, este bine că, la acest moment, există un program naţional pentru scleroză multiplă, la care au acces toţi bolnavii, ei primind tratament gratuit, care ajută într-o bună măsură evoluţia bolii.
„Dacă sunt simptome care persistă şi deranjează, populaţia este rugată să ceară de la medicul de familie trimitere la un specialist, pentru a depista cât mai repede această boală şi a beneficia de schema de tratament corespunzătoare. Trebuie menţionat, însă, că medicamentele modifică evoluţia bolii. Practic, dacă înainte părinţii erau nevoiţi să îşi care copiii cu căruciorul, acum aceşti indivizi duc o viaţă apropiată de normal şi nu mai sunt dependenţi de familie sau să aibă un însoţitor permanent”, a subliniat specialistul.