14 Ianuarie 2020
753 accesări
0 comentarii

Scleroza multiplă este un diagnostic pe care multe persoane îl primesc, şi care este crunt, indiferent de vârsta pe care o ai. Cunoscută şi sub denumirea de scleroză în plăci, scleroza multiplă este o afecţiune a sistemului nervos central în care sistemul imunitar atacă mielina.

„Manifestările neurologice sunt versatile, fiind determinate de variabilitatea localizării şi extinderii focarelor de demielinizare. Boala evoluează cu pusee, unele cu remisie aproape totală, altele cu progresie continuă, creând forme benigne, respectiv forme grave”, a declarat dr. Stella Prutean. Specialistul a precizat că scleroza multiplă este cel mai frecvent diagnosticată la adulţii de vârstă mijlocie. În ceea ce priveşte incidenţa bolii, aceasta este de 2-3 ori mai mare la femei, decât la bărbaţi, iar la copii este foarte scăzută, până la 0,4 %.

Medicul este de părere că riscul de a dezvolta primele simptome ale bolii creşte cu vârsta, atingând un maxim la 30 de ani. Desigur, riscul rămâne ridicat în cea de-a patra decadă de viaţă, scade apoi rapid şi devine redus în cea de-a şasea decadă.

„Ţările nordice sunt considerate a avea cel mai mare risc pentru această boală. În România, au fost făcute studii în care se remarcă trei zone cu frecvenţa ridicată a bolii: nord-vestul Transilvaniei, nordul Moldovei şi sudul Olteniei. Cele mai mici prevalenţe s-au găsit în judeţele de-a lungul Dunării şi în judeţele riverane ale Mării Negre. Unele studii sugerează că riscul bolii poate fi provocat de lipsa vitaminei D şi a expunerii la soare”, a completat medicul. În plus, aproximativ 15% dintre pacienţii cu scleroză multiplă au o rudă afectată, riscul cel mai mare fiind pentru fraţi sau surori.

Simptomele sunt, deseori, ignorate

Specialiştii spun că există patru tipuri de scleroză multiplă şi fiecare se manifestă diferit. Partea proastă este că, uneori, simptomele pot fi uneori atât de neînsemnate, încât cel mai adesea sunt ignorate, iar cele mai puţin frecvente sunt atât de acute încât aduc pacientul direct la medic.

De obicei, bolnavii se plâng de slăbiciune sau amorţeli în mâini sau picioare, lipsa de coordonare a mişcărilor, senzaţia de corset la nivelul trunchiului. Alteori, pacienţii spun că simt nişte furnicături sau au senzaţia de curent electric ce iradiază pe umeri şi spate, acuză durere orbitară agravată de mişcările oculare şi scăderea parţială sau totală a vederii la un ochi.

Un alt simptom important este astenia accentuată în timpul tratamentului balnear, după expunerea prelungită la soare, după efort fizic ori după febră. „Sunt foarte rare cazurile când boala a debutat cu crize convulsive, nevralgii de trigemen sau vertij”, a adăugat dr. Prutean. Desigur, există şi situaţii în care persoanele care suferă de scleroză multiplă se simt obosite şi se mişcă extrem de încet, senzaţia de slăbiciune fiind concentrată mai ales în zona picioarelor. Acest simptom poate fi însoţit de tremurături în timpul mersului şi de lipsa stabilităţii, atunci când stau în picioare. Este ca şi cum aveţi ameţeli şi v-aţi dezechilibra. Totuşi, înainte să vă îngrijoraţi inutil, luaţi în calcul toţi factorii care v-ar putea cauza acest simptom.

Persoanele care sunt diagnosticate cu scleroză multiplă vor realiza că nu îşi mai pot întinde braţele cum trebuie şi nici picioarele nu-i mai ascultă. În plus, ar putea exista o anumită rigiditate la mers. Tensiunea, durerile şi crampele musculare sunt şi ele simptome des întâlnite, care pot fi cauzate şi de alte afecţiuni, cum ar fi diabetul. Prin urmare, este necesar un consult medical pentru a descoperi ce anume le provoacă. Aşa cum era de aşteptat, persoanele cu scleroză multiplă pot forma greu cuvintele, lungindu-le foarte mult. Această problemă este extrem de evidentă, mai ales dacă nu a existat până în acel moment.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU