Cercetătorii sud-coreeni au testat cu succes o moleculă capabilă să elimine plăcile de proteine beta-amiloide ce se formează la nivelul creierului afectat de maladia Alzheimer.
Conform experţilor medicali în demenţă, studiul relevă posibilitatea dezvoltării unei metodologii eficiente pentru a vindeca boala, chiar şi atunci când aceasta s-a instalat pe deplin.
Potrivit Mediafax, cercetările au fost realizate pe şoareci de laborator, iar oamenii de ştiinţă nu deţin deocamdată nicio dovadă că metoda va funcţiona şi pe oameni. De asemenea, modul în care molecula respectivă reuşeşte să elimine plăcile amiloide nu este încă pe deplin cunoscută.
Molecula descoperită, EPPS, a fost administrată şoarecilor cu Alzheimer, prin apa de băut, timp de două săptămâni. Apoi animalele au fost monitorizate trei luni pentru a verifica eventualele efecte ale medicamentului. În comparaţie cu şoarecii care au băut apă obişnuită, aceştia au obţinut rezultate mai bune la testele de memorie şi la cele de învăţare şi rezolvare a unor probleme de tipul găsirii ieşirii după parcurgerea unui labirint. De asemenea, şoarecii cu EPPS au prezentat mai puţine plăci amiloide în creierele lor la sfârşitul testelor, în comparaţie cu măsurătorile efectuate la debutul testelor.
În prezent, tratamentele pentru Alzheimer reuşesc să atenueze simptomele, însă nu să şi vindece boala. Cercetările pe animale vor continua mai mulţi ani înainte ca procedura să fie testată pe pacienţi umani.