Diete peste diete, care mai de care mai sofisticate. De la Dukan la Atkins, raw-vegan şi Rina, paleolitică şi dieta cu limonadă, oamenii încearcă marea cu degetul atunci când vine vorba de slăbit. De cele mai multe ori, însă, dietele sunt urmate pe o perioadă scurtă de timp, precedată mai mult ca sigur de un moment de mâncat compulsiv. Căci, în genere, voinţa este piatra de temelie atunci când vine vorba de privarea de anumite alimente şi restricţie calorică. Şi totuşi, uneori, slăbitul nu mai ţine de voinţa noastră. Şi atunci ce facem? Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne lămureşte cum stă treaba cu dietele de care nu ne putem ţine, chiar dacă ne dorim mult să scăpăm de câteva kilograme în plus:
"Când slăbitul nu mai ține de voința noastră...Pana in anii '90 se credea despre tesutul adipos ca e grasime si atat. Kilogramele in plus erau vazute ca o lipsa de atentie/vointa iar indepartarea lor era obiectivul oricarei diete. Se slabeste cu dieta, nu e niciun secret aici. Ce te faci insa cand vrei s-o tii si nu poti. Pentru ca organismul tau se opune, tipa de foame, protesteaza.
Celula adipoasa secreta hormoni, deci joaca de-a slabitul da peste cap echilibrul endocrin, de la tiroida la insulina. Celula grasa secreta estrogen, un hormon sexual feminin care stimuleaza ingrasarea. Cum? Scazand arderile metabolice si activitatea tiroidei. Ca urmare, kilogramele in plus duc la o hipotiroidie subclinica.
Grasimea este rezistenta la actiunea insulinei, hormonul responsabil de mentinerea glicemiei. Cand exista grasime pe abdomen insulina devine ineficienta, pancreasul are impresia ca e nevoie de mai multa insulina in sange si secreta suplimentar. Se ajunge astfel la hiperinsulinism, adica un exces de insulina in sange care nu face altceva decat sa favorizeze si mai tare transformarea caloriilor in grasime de depozit.
Odata cu inaintarea in varsta si cu acumularea de greutate, o enzima numita aromataza se secreta in cantitati din ce in ce mai mari, determinand conversia testosteronului in estrogen. Aromataza este vinovata ingrasarii si la barbati si la femeile la menopauza.
Si relatia inversa e valabila, cand slabim foarte mult scade nivelul de estrogen si pot aparea dereglari grave ale ciclului menstrual. Estrogenii si insulina joaca un rol pagubos in cazul persoanelor cu exces ponderal, cu cat ai mai multa grasime, cu atat metabolismul tau e mai lent si te ingrasi din orice. Si da, slabitul e ineficient si necesita eforturi mari:( E dincolo de vointa, doar perseverenta pe termen lung dă rezultate, deci nu va pierdeti rabdarea, dieta va functiona, dar greu:)", a postat, pe pagina personală de Facebook,medicul Mihaela Bilic .