Dincolo de diete de slăbit şi restricţii alimentare, o siluetă frumoasă poate depinde de un singur obicei, pe care cu toţii îl avem, dar puţini îl conştientizăm: mestecatul. Realizat în mod corect, poate face minuni pentru siluetă, indiferent de ceea ce mâncăm.
„Starea de saţietate este direct proporţională cu numărul de mestecări. Mestecând mai bine mâncarea, reuşim să ne săturăm mai repede, ceea ce înseamnă că vom mânca atât cât este necesar. Ne dăm seama că am mestecat bine dacă alimentele devin semilichide înainte de a le înghiţi”, declară dr. Cătălina Rudencu, medic nutriţionsit şi membru fondator al Asociaţiei Eduvit.
Un alt truc pentru a avea răbdare în timp ce mâncăm este să lăsăm tacâmurile jos din mână în timp ce mestecăm. La început, mestecatul corect poate fi dificil şi chiar obositor, însă cu timpul, va deveni un obicei sănătos. Medicul recomandă să nu mâncăm în faţa televizorului, calculatorului, cu telefonul în mână sau în timp ce lucrăm, deoarece astfel nu conştientizăm faptul că mâncăm şi apare tendinţa de a face excese. Totodată, nu este niciodată indicat să ne ridicăm de la masă sătui. Starea de saţietate se instalează la 10-20 de minute după masă.