Vă simțiți obosit și vă este imposibil să vă concentrați? Sau poate resimțiți tot mai des frigul, deși cei din jur tot insistă că în încăpere este suficient de cald? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele prin care se manifestă afecțiunile tiroidei și ar trebui să vă convingă să consultați, în cel mai scurt timp, medicul endocrinolog.
Hormonii influențează tot ce se întâmplă în organismul uman, având „puterea” să regleze atât bunăstarea psihică, dar și pe cea fizică. Tocmai de aceea, și simptomele prin care se manifestă o deficiență la nivelul sistemului endocrin pot fi variate. De la luarea unor kilograme în plus, până la oboseală accentuată, senzație de frig frecventă, apariția gușei, până la palpitații, bufeuri, transpirație excesivă și intoleranță la căldură, toate pot fi semnale pentru dezvoltarea unei afecțiuni endocrine. „Componentele sistemului endocrin sunt glandele endocrine, hormonii, căile de transport hormonal și receptorii hormonali. Există numeroase boli ale sistemului endocrin, care presupun de cele mai multe ori disfuncții funcționale, ca urmare a unei producții hormonale scăzute, în exces sau o producție hormonală anormală”, a explicat dr. Șeila Ibadula, medic specialist endocrinologie.
Frecvente în rândul populației sunt afecțiunile glandei tiroide; fie că vorbim despre hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni), hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni sau cancer tiroidian, dacă nu sunt tratate, bolile pot avea consecințe grave.
Cancerul tiroidian nu are simptome tot timpul
Simptomatologia poate să difere. În hipotiroidism, panelul de semne cuprinde mărirea în volum a glandei tiroide, oboseală, somnolență, intoleranță la frig, piele uscată, constipație, impotență, tulburări ale ciclului menstrual. În cazul hipertiroidismului, simptomele pot fi agitație psihomotorie, nervozitate, insomnii, scădere ponderală nejustificată, palpitații, transpirații excesive etc.
În schimb, se impune subliniat că în cazul nodulilor sau a cancerului tiroidian simptomele pot lipsi cu desăvârșire. De aceea, este important ca la o anumită perioadă persoanele să realizeze investigații ecografice.
„Este greu de spus că există un motiv anume pentru apariția acestor afecțiuni, fiind mai degrabă un cumul de factori genetici, cât și de mediu. Aceștia sunt prezenți în mediul înconjurător fiind reprezentați de agenți poluanți organici, substanțe ce intră în compoziția pesticidelor, a produselor cosmetice și a cremelor, a maselor plastice sau substanțe folosite în diferite domenii industriale având ca rezultat contaminarea apei, a solului și a aerului cu efect dăunător asupra organismului. În aceste condiții, cel mai bine ar fi să adoptăm un stil de viață sănătos, echilibrat, activ, pe cât posibil de evitat substanțele posibil dăunătoare sănătății sistemului endocrin. De reținut: netratate, afecțiunile endocrinologice pot avea consecințe grave asupra bunei funcționări a întregului organism”, a subliniat dr. Șeila Ibadula.