Cum îţi poţi da seama că suferi de Hepatită? Care sunt semnele ce ar trebui să te pună în gardă? În perioada sa de debut, boala transmite foarte puţine semne, iar simptomele sunt aproape inexistente.
Hepatita este o inflamaţie a ficatului care poate avea urmări foarte serioase asupra sănătăţii. Deşi hepatita poate fi provocată de o infecţie, medicamentaţie, toxine sau un process autoimun, cea mai comună cauză de îmbolnăvire este contractarea virusului hepatic – mai ales în cazul hepatitelor A,B şi C. Hepatita C este considerată cea mai serioasă şi gravă formă a bolii.
Tipuri de Hepatita C
Sunt două tipuri principale ale Hepatitei C: hepatita acută C şi hepatita cronică C. Aşadar, simptomele pot depinde în principal şi de tipul de virus pe care l-aţi căptătat.
În cazul hepatitei acute C, simptomele sunt mai promte, se manifestă mai rapid şi durează cel mult şase luni. Cu toate acestea, hepatita acută poate duce la hepatita cronică. Aceasta din urmă, poate să vă “urmărească” întreaga viaţă, fiind foarte dificil ca organismul să scape de acest virus.
Cum ne putem da seama
Potrivit medicilor specialişti, mai bine de 80% din pacienţii cu hepatita C nu au niciun simptom în mod particular care să îi atragă atenţia asupra existenţei bolii. În unele cazuri, pacienţii pot avea unele simptome nu după mult timp după infestarea cu virusul hepatic. Aceste simptome pot fi moderate sau severe şi includ:
Dacă boala îşi face simţită prezenţa imediat după infectarea cu virusul hepatic C, pacientul ar putea resimţi şi alte simptome, precum:
Aceste simptome apar, de obicei, după 6-7 săptămâni de la contractarea virusului hepatic C.
Simptome întârziate
În timp ce unii pacienţi pot avea simptome specifice chiar şi după două săptămâni de la infectare, alţii pot manifesta primele semne după perioade mult mai lungi. Uneori, este nevoie de perioade de timp de la şase luni la zece ani pentru ca pacientul infestat cu virusul hepatic C să manifeste primele simptome. Asta în funcţie şi de cât de repede poate virusul să atace şi să afecteze ficatul.
Diagnosticarea
Din moment ce este foarte greu de diagnosticat această boală pe baza simptomelor din momentul contractării virusului, nu vă rămâne decât să vă testaţi. O simplă analiză de sânge la orice laborator medical vă poate confirma dacă aveţi sau nu virusul. După ce medicul vă confirmă boala, este recomandată efectuarea unei biopsii a ficatului pentru a se determina dacă aveţi hepatită cronică C.
Tratamentul
Dacă medicul confirmă existenţa bolii, nu trebuie să disperi. Există tratamente viabile şi accesibile. În primul rând, doctorul vă va prescrie un tratament pentru protejarea ţi întărirea ficatului. De asemenea, monitorizând atent simptomele şi prin analize amănunţite de sânge, medicul vă va prescrie o schemă de tratament personalizată, care va da cele mai bune rezultate.
Terapia completa dureaza maxim 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral. De exemplu, persoanele cu genotip 2 sau 3 pot primi tratament pentru numai 24 de saptamani. Pentru pacientii cu genotip 1, tipul cel mai raspandit în Romania (99% conform cu ultimele studii efectuate), tratamentul dureaza de obicei 48 de saptamani. În timpul tratamentului, medicul va monitoriza atent sangele si va face si alte teste pentru a vedea daca tratamentul este eficient.
Tratamentul curent pentru hepatita cronica C în Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie, pentru care sansele de raspuns sunt aproape duble în cazul pacientilor fara tratament anterior, în timp ce pentru pacientii cu esec la terapia anterioara, tripleaza ratele de raspuns viral sustinut, adica raspunsul favorabil. Din pacate, momentan, acest tratament nu este înca disponibil în Romania.
Prevenirea bolii
Deoarece este greu să-ţi dai seama de existenţa bolii doar pe baza simptomelor, este important să previi această boală. Principalele sfaturi de prevenţie se referă la sexul protejat, evitarea tatuajelor şi piercingului (sau să vă asiguraţi că cei care le fac folosesc instrumente sterilizate).
Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin la urmatoarele situatii
Din cauza faptului ca hepatita C se transmite de la persoana la persoana prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C, activitatile care sporesc sansele de expunere la sange sunt considerate factori de risc. Printre acestia se numara: