Cheagurile de sânge au aspectul unui gel şi sunt chiar benefice atunci când se formează în urma rănilor sau tăieturilor, deoarece opresc sângerarea şi „sigilează”, practic, rana. Pe de altă parte, cheagurile de sânge care se formează în vene fără un motiv anume şi care nu se dizolvă în mod natural necesită îngrijire medicală, deoarece pot pune viaţa în pericol, mai ales dacă sunt localizate în picioare, plămâni sau creier.
Specialiştii spun că, în cazul în care cheagul de sânge s-a format în picior sau braţ, acestea se inflamează imediat. În prima fază, zona în care a apărut cheagul de sânge se va înroşi, urmând ca la scurt timp după aceea, să apară senzaţiile de mâncărime sau usturime, iar în stadiul final, locul afectat se inflamează. Aceste dureri, asemănătoare junghiurilor sunt mai accentuate în cazul persoanelor care au probleme cu circulaţia sângelui sau suferă de o boală cardiacă.
Totodată, susţin medicii, tusea care nu este însoţită de febră şi alte simptome ale răcelii poate avea legătură cu formarea unui cheag de sânge în organism. Un alt semn cre trebuie luat în calcul este înroşirea pielii. Cadrele medicale sunt de părere că pielea se înroşeşte, în mod special, în cazul unor afecţiuni ale venelor precum tromboza venoasă.