Consumatorul de droguri îşi schimbă comportamentul, are o atitudine agresivă, se izolează de toată lumea, nu se mai înţelege nimeni cu el
În multe cazuri, trec luni bune până când părinţii observă că fiul sau fiica lor, aflaţi la vârsta adolescenţei, au fost prinşi în „ghearele” drogurilor.
Comisarul şef Cristian Marius Oprişan, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa ne-a prezentat care sunt semnele care trebuie să atragă atenţia părinţilor (în condiţiile în care, în Constanţa, principalele stupefiante care se consumă sunt marijuana şi aşa numitele „etnobotanice”):
„Consumatorul de droguri îşi schimbă comportamentul, are o atitudine agresivă, se izolează de toată lumea, nu se mai înţelege nimeni cu el. De asemenea, nu mai mănâncă, slăbeşte foarte mult, are ochii injectaţi şi privire tulbure, îşi pierde interesul pentru şcoală sau pentru alte activităţi care-l pasionau”.
Primul impuls al părinţilor este de-i face adolescentului reproşuri. Nu este atitudinea corectă, atrag atenţia specialiştii.
„În acest mod, nu reuşesc decât să-l îndepărteze”, a subliniat comisarul şef Oprişan. „Acestor familii le este greu, trăiesc o dramă şi nu ştiu cum să reacţioneze. Aici intervenim noi, iar constănţenii trebuie să ştie că pot să apeleze la noi, pentru sfaturi, pentru terapie. În cadrul centrului găsesc psihologii care-i vor consilia şi-i vor îndruma şi, de comun acord, vom acţiona pentru reabilitarea consumatorului de droguri”, a mai precizat şeful centrului.
Iar un aspect foarte important pe care trebuie să-l ştie constănţenii este că terapia în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa este GRATUITĂ, indiferent dacă părinţii sunt asiguraţi sau nu la fondul naţional de asigurări de sănătate.