09 Noiembrie 2016
7370 accesări
0 comentarii

Tulburările de urinare apar la fiecare al doilea bărbat, trecut de 50 de ani şi la 75% dintre cei de peste 60 de ani.

Problema este reprezentată de mărirea în volum a prostatei sau cum se numeşte în limbajul medical, „hiperplazia benignă de prostată“ (HBP). Cu toate că nu este nimic periculos, tabloul bolii nu trebuie neglijat. Întrucât boala poate debuta progresiv, bărbatul, de obicei,se prezintă la medic la luni sau ani de zile după apariţia primelor simptome.

Prostata este o glandă situată sub vezica urinară, în jurul porţiunii iniţiale a uretrei. Numele glandei provine din limba greacă şi în traducere înseamnă „glanda dinaintea vezicii”.

În mod normal este de dimensiunea unei castane, cântăreşte aproximativ 8 grame şi are o formă circulară, fiind situată în jurul uretrei. În faţa prostatei se găseşte osul pubisului, iar imediat în spatele său se găseşte rectul. De aceea, poate fi uşor examinată de către medic prin tuşeul rectal.

„Funcţia glandei constă în producerea şi secreţia de substanţe şi fluide care îndeplinesc roluri foarte precise în organism. Lichidul spermatic secretat la nivelul prostatei reprezintă un «mijloc de transport» pentru spermatozoizi. Prostata are o structură formată din ţesut muscular şi glandular, fiind formată din mai mulţi lobi (porţiuni). Din partea centrală se dezvoltă, în timp, hiperplazia benignă a prostatei, iar din partea periferică, cancerul de prostată”, explică prof. univ. dr. Viorel Tode, specialist urolog.


De ce apar suferinţele, brusc


Sub influenţa hormonului de creştere şi a hormonilor androgeni, prostata poate ajunge la bărbatul adult, până la aproximativ 20 de grame.

La vârste înaintate, se ajunge la o modificare a echilibrului hormonal la bărbat, fără ca acesta să resimtă în mod deosebit schimbarea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, creşterea prostatei se produce cel mai frecvent la nivelul regiunii situate în imediata vecinătate a uretrei. Din această cauză, uretra se poate îngusta, iar scurgerea urinei poate fi îngreunată.


„De multe ori, nu mărimea prostatei este responsabilă de tabloul tulburărilor. Şi în cazul unei prostate nu prea mărite în volum, apar dureri. Acestea sunt cauzate frecvent de inflamaţii sau de edemaţieri ale ţesuturilor tumorale. În ciuda tuturor cercetărilor, nu toate mecanismele acestor tulburări sunt foarte bine cunoscute”, adaugă medicul urolog.



Când trebuie să se prezinte bărbatul la medic


Primele tulburări sunt cauzate de îngustarea uretrei. Deşi multe dintre simptome sunt diferite, la fiecare pacient în parte, anumite probleme se întâlnesc frecvent, fiind considerate tipice şi trebuie să ducă, neîntârziat, la un consult medical: urinări frecvente, în special noaptea; în ciuda unei dorinţe mari de a urina, apare o întârziere în apariţia jetului de urină, care, în acelaşi timp, este fără presiune şi durează ceva mai mult; o dorinţă intensă de urinare, urmată numai de evacuarea unei cantităţi mici de urină; aşa numitele „picături reziduale” - deşi bărbatul are senzaţia că a terminat de urinat, după aceea mai apar câteva picături; dureri; senzaţie de arsură sau usturime, în timpul urinării; sânge în urină.

În toate cazurile de mai sus, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic, cel mai bine, la un specialist în boli ale organelor urinare (urolog). Acesta vă va examina şi vă va prescrie un trata-ment corespunzător.


„Dacă nu veţi fi tratat la timp, tulburările de urinare pot conduce, în timp, la dereglări ale funcţiei vezicii urinare şi ale rinichilor, pentru că, indiferent de evacuarea de urină prin uretră, rinichiul va produce zilnic aproximativ 1,5 litri de urină. O evacuare redusă de urină determină adesea o stază (stagnare) a acesteia, iniţial la nivelul vezicii urinare, iar ulterior, până la nivelul rinichilor”, avertizează dr. Viorel Tode.


Tratarea bolii benigne de prostată


Prostata trebuie supravegheată, atent şi continuu, indiferent că este normală, mică sau mare.

„Nu orice mărire a prostatei trebuie tratată, dar nici nu trebuie ignorată. În situaţia unei HBP, deloc sau puţin su-părătoare, tratamentul trebuie să fie minim, iar supravegherea atentă, pentru a preveni complicaţiile. Dacă sunteţi purtătorul unei prostate supărătoare, medicul decide dacă problema se va rezolva medical sau chirurgical. Există acum la dispoziţie un tratament medical pentru HBP, însă cel mai îndreptăţit în a-l prescrie şi urmări este medicul urolog. Dacă stadiul în care pacientul se prezintă la medicul specialist impune operaţia, îl sfătuiesc să o accepte”, explică medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii