Sensibilitatea dentară este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii se prezintă într-un cabinet dentar. Această stare poate fi declanşată fie că folosiţi o perie prea dură sau obişnuiţi să consumaţi prea multe dulciuri ori băuturi carbogazoase zaharoase. În unele cazuri, hiperestezia dentară poate dispărea şi poate fi o consecinţă a proceselor naturale din organism.
În cazul în care aveţi de-a face cu o sensibilitate dentară severă, acest lucru este o urmare a expunerii dentinei. Dentina este acea parte a ţesutului dentar de deasupra pulpei cu numeroase terminaţii nervoase. Practic, sensibilitatea este o consecinţă a subţierii smalţului dinţilor sau a înăbuşirii semnificative a gingiilor. Potrivit dr. Dana Matei, sensibilitatea dinţilor frontali este cea mai des întâlnită. Cert este că durerea poate apărea pe unul sau mai mulţi dinţi simultan şi este declanşată de mâncarea şi băuturile reci, calde şi consumul de alimente dulci sau acre. Adesea, hiperestezia smalţului este un proces scurt şi durerea scade până la următorul consum de alimente iritante.
Oricum, susţine medicul, problema dinţilor sensibili este tot mai des întâlnită la pacienţi. Astfel, dacă băuturile reci şi cele fierbinţi vă cauzează durere, la fel ca produsele alimentare fierbinţi sau foarte reci, atunci este cazul să consultaţi medicul specialist. Ce ar trebui să faceţi în astfel de situaţii? Dentina este partea dureroasă a dinţilor şi este învelită în smalţ şi cement, iar aceste părţi componente au rolul de al proteja. În momentul în care tubulii aflaţi în dentină îşi pierd proprietatea protectoare, căldura şi frigul afectează terminaţiile nervoase ale dintelui provocând durere. De asemenea, cauzele care duc la sensibilitatea dentinală sunt prezenţa cariilor netratate, fisurarea plombelor, optarea pentru detartraj în mod constant şi periajul incorect.
Problema poate fi ameliorată şi acasă
„În ceea ce priveşte sensibilitatea de la nivelul pulpei dentare, cauzele sunt: prezenţa unor infecţii de tip stomatologic la nivelul gingiei sau la rădăcina dintelui sau măselei, plombarea unor dinţi în perioada anterioară, încleştarea puternică a dinţilor sau fisurarea unui dinte.
Pentru tratarea dinţilor sensibili, se recomandă schimbarea pastei de dinţi, dacă cea veche nu corespunde nevoilor pacientului, dar, înainte de toate, tratarea cariilor şi schimbarea plombelor, dacă este cazul, precum şi recurgerea la desensibilizarea chirurgicală”, a subliniat specialistul. Totodată, este foarte important ca în momentul în care se constată o sensibilitate dentară la cald sau la rece să se consulte medicul specialist pentru a evita agravarea situaţiei. Desigur, sensibilitatea dentară poate fi ameliorată şi acasă, cu condiţia ea să fie o consecinţă a expunerii dentinei. În acest caz, trebuie să vă revizuiţi dieta şi să vă ajustaţi igiena orală.
Apoi, foarte important, schimbaţi periuţa de dinţi. Optaţi pentru folosirea unei perii moi sau începeţi să utilizaţi o perie sonică. După aceea, reduceţi cât mai mult posibil consumul de alimente acre şi zaharoase şi mai ales mâncaţi mâncarea la temperatura potrivită, adică nici prea caldă, nici rece. De asemenea, alegeţi o pastă moale, cu un indice redus de abrazivitate (pentru dinţi sensibili). Bineînţeles, evitaţi frecarea excesivă şi presiunea pe smalţ când curăţaţi dinţii. Medicul a precizat că aceste recomandări vor ajuta la desensibilizarea temporară, dar nu vor elimina necesitatea de a consulta un dentist.