19 Septembrie 2018
651 accesări
0 comentarii

Ştim cu toţii că există copii care se îmbolnăvesc extrem de repede şi alţii care abia dacă fac o mică răceală, din când în când. De asemenea, sunt şi mulţi copii de vârstă preşcolară, care dezvoltă repetate episoade de infecţii respiratorii şi digestive.

De obicei, spun specialiştii, copiii experimentează între şase şi opt episoade acute pe an de infecţii uşoare ale căilor aeriene superioare.

„Expunerea la cele peste 200 de virusuri cu tropism respirator este uşor de realizat în colectivităţile de copii, sistemul imunitar al celor mici fiind în curs de maturizare. Anticorpii oferiţi de către mamă pe parcursul sarcinii sunt prezenţi la copii până la vârsta de 6-12 luni, după această perioadă micuţii fiind expuşi agresivităţii virusurilor din mediul înconjurător până la stabilizarea funcţiei sistemului imunitar. Tocmai de aceea, unii dintre preşcolari se îmbolnăvesc mai frecvent decât alţii, pentru că asociază factori de risc suplimentari, cum ar fi fumatul pasiv, existenţa unor fraţi mai mari care merg în colectivitate, prezenta unui teren atopic, ce conferă o hipersensibilitate la nivelul căilor aeriene superioare, lipsa alimentaţiei naturale”, a declarat dr. Iulia Ţincu, medic specialist pediatru.

Specialistul a realizat o listă a celor mai frecvente boli pe care cei mici le pot dobândi în colectivitate. Prima dintre acestea este boala gură - mână - picior, care se răspândeşte rapid de la un copil la altul, întrucât virusul care o produce este extrem de contagios şi se află în secreţiile nazale, pe mâini, fiind eliminat o dată cu episoadele de tuse sau strănut. Apoi, se poate vorbi despre faringita streptococică, o boală care este şi ea destul de des întâlnită în rândul copiilor din colectivităţi.

Şi conjunctivita este o boală care le dă mereu târcoale celor mici. Aceasta este recunoscută după felul în care se înroşeşte ochiul, asociază secreţii oculare purulente şi poate fi de etiologie virală sau bacteriană.

O altă afecţiune care nu le dă pace piticilor este cea dată de virusul sincitial respirator, care produce infecţii la nivelul plămânilor şi căilor aeriene inferioare, în acest caz simptomatologia fiind mai zgomotoasă, cu tuse frecventă însoţită de perioade de respiraţie dificilă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU