01 Februarie 2016
1864 accesări
28 comentarii


În ciuda faptului că gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă contagioasă, nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal.
La cazurile necomplicate de gripă simptomele se rezolvă spontan în 7 zile de la debut.

Plaja de severitate a infecţiei şi bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente, ale aparatului respirator şi cardiovascular, se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului.

Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional pot apare forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.
În pandemii caracteristicile epidemiologice şi clinice ale gripei pot fi diferite, în funcţie de caracteristicile virusului şi de nivelul de imunitate al populaţiei faţă de un virus.

Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura. De aceea, medicii recomandă izolarea pacientului bolnav, dar şi respectarea normelor de igienă pentru cei care nu au contactat virusul.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până în data de 27 ianuarie, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional.
Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.
Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1.
Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Taguri articol: raceala si gripa vaccinare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

28 comentarii

14 septembrie
Motikj
Cojuns rbtrzs

baclofen 25mg without prescription - buy cheap lioresal buy generic piroxicam 20mg

9 septembrie
Vksvnx
Kzuhkv ocnaph

buy generic rumalaya over the counter - order shallaki for sale buy endep 50mg pill

31 august
Gjdfgp
Gvtifb hmmtge

oral voltaren - aspirin 75 mg canada cheap aspirin

31 august
Nsehmq
Uvvzic erynov

order colospa 135 mg pills - etoricoxib 120mg price order cilostazol generic

26 august
Otxsfq
Nqjmty whqkkx

probalan sale - etodolac 600 mg for sale order tegretol pill

22 august
Xqiewa
Lyttad lkbykf

besivance over the counter - buy carbocysteine paypal buy cheap generic sildamax

21 august
Eqczgf
Ewtxxy tbgknc

neurontin cost - order azulfidine sulfasalazine 500 mg pills

5 august
Bkydfh
Urgtyw ryehtu

buy generic lasuna over the counter - purchase lasuna sale purchase himcolin sale

123
Articol publicat de Andreea Năstase