Vitamina D are un rol extrem de important în dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor la copii, ajutând foarte mult la absorbția calciului, atât de necesară pentru ei. Potrivit dr. pediatru Corina Bratu, vitamina D este foarte importantă, în special în cazul bebelușilor, care au o creștere spectaculoasă în primii doi ani de viață, dar și în cazul copiilor ajunși la vârsta pubertății, când ritmul de creștere accelerează din nou.
„Vitamina D este de fapt o grupă de vitamine, dar cele două forme relevante sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 se găsește în anumite alimente, dar în cantități mici, în timp ce vitamina D3 se produce la nivelul pielii prin expunerea la razele solare. Tocmai de aceea, trebuie să aveți mare grijă ca cel mic să fie expus suficient la soare, întrucât deficitul de vitamina D este una dintre cele mai frecvente cauze ale rahitismului carențial. În plus, acesta este o boală metabolică specifică copilăriei și apare din cauza creșterii rapide din această perioadă”, a explicat dr. pediatru Corina Bratu.
Spre exemplu, în țara noastră, frecvența rahitismului carențial este crescută, iar boala reprezintă chiar un factor de risc major în morbiditatea sugarilor. De asemenea, tot din cauza deficitului de vitamina D, poate apărea o întârziere majoră în dezvoltarea osoasă. Altfel spus, oasele se demineralizează, devin fragile și se deformează. Acesta este și motivul pentru care vitamina D trebuie dată tuturor copiilor, încă din primele zile de viață.
Ca urmare, administrați-o copiilor, în sezonul rece, pentru că această substanță uleioasă are rol benefic pentru sistemul imunitar. Mai mult decât atât, s-a constatat că aceasta atenuează simptomele astmului, dar și riscul infecțiilor respiratorii de sezon.
Mod de administrare
La două săptămâni după naștere, se începe administrarea vitaminei D la toți bebelușii, aceasta urmând a se lua până la un an și jumătate. Mai târziu, o altă modalitate de a obține vitamina D este prin alimentație.
Problema este că nu o găsim în multe alimente, ci doar în peștii grași, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, care au vitamina D în mod natural.
Și ouăle conțin o cantitate mică de vitamina D, dar o mai puteți găsi în laptele fortificat și sucul de portocale, precum și cerealele fortificate sau iaurt. Altă modalitate de a obține vitamina D este prin consumul de suplimente, așa că o opțiune sunt multivitaminele cu vitamina D, deoarece majoritatea multivitaminelor pentru copii includ cantitatea zilnică recomandată de vitamina D.
În farmacii mai există suplimente de vitamina D disponibile sub formă de lichide, masticabile sau pastile. În plus, unele suplimente conțin atât calciu, cât și vitamina D.
Înainte de toate, însă, cel mai simplu este să petreceți mai mult timp afară cu cei mici și să intre în contact cu soarele, care îi ajută în ceea ce privește producerea de vitamina D.
Majoritatea copiilor vor avea suficientă expunere la soare, zilnic, chiar dacă folosesc creme de protecție solară. În plus, în timp ce multivitaminele zilnice nu sunt recomandate ca fiind necesare copiilor, suplimentarea cu vitamina D poate fi utilă pentru cei care nu primesc doza zilnică de vitamina D prin alimente sau care au expunere limitată la soare. Dacă, totuși, nu sunteți sigur că micuțul dumneavoastră obține suficientă vitamina D, discutați cu medicul pediatru.