29 Septembrie 2020
1088 accesări
0 comentarii

Cu toții avem zile în care, în ciuda faptului că ne dorim, conștient, să avem o stare de bună dispoziție, de confort psihic și fizic, totuși nu reușim. Responsabile pentru astfel de stări neplăcute pot fi evenimentele de viață, lipsa somnului, alimentația, un timp de relaxare nesatisfăcător, dar mai ales un nivel scăzut de serotonină. Psihologul Elena Harbur explică faptul că serotonina sau „hormonul fericirii”, cum i se mai spune, „este un neurotransmițător, o substanță chimică ce se găsește în sistemul nervos la nivelul creierului și este responsabilă cu transmiterea și amplificarea impulsurilor nervoase, asigurând buna funcționare fizică, psihică și emoțională”. Un nivel scăzut al acestui „hormon al fericirii” ne afectează pe toate planurile: apar tulburările de somn, de memorie și învățare, afectează metabolismul, comportamentul sexual, sistemul digestiv, endocrin, apetitul alimentar, generează stări de anxietate și atacuri de panică, depresie, epuizare fizică, insomnii, iritabilitate și agresivitate.

Cauzele care duc la scăderea nivelului de serotonină pot fi genetice sau poate fi stresul, oboseala cronică, lipsa unei alimentații corespunzătoare, a activităților din timpul liber, relaxante. „În situația în care nivelul scăzut de serotonină este dobândit, poate fi remediat prin expunere la soare, exerciții fizice, mișcare, activități de petrecere a timpului liber, activități de relaxare corporală și mentală, meditație, alimentație echilibrată, preponderent cu un aport bogat în carbohidrați, reducerea nivelului de stres și reechilibrarea psiho-emoțională”, a mai arătat psihologul Elena Harbur.

„Abilitatea de a simți și a trăi plăcerea și fericirea nu este implicită, nu este un dat cu care ne naștem, ci o capacitate care poate exista sau nu. Plăcerea este trăită și resimțită diferit de fiecare om în parte, atât la nivelul creierului cât și al organismului și psihicului, în ansamblul său. Sunt oameni care resimt fericirea din plăcere și oameni care au plăcere din suferința lor sau a celorlalți. Diferența între aceste două situații se evidențiază atât în nivelul de serotonină din creier cât și la nivelul ideilor și concepțiilor despre oameni, lume și viață. Fericirea este o construcție, un ansamblu, o alegere pentru care este necesar să ai resursele necesare”, a declarat psihologul-psihoterapeut Elena Harbur.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN