14 Septembrie 2018
471 accesări
0 comentarii

Fiecare femeie însărcinată primeşte de la medicul curant o serie de analize medicale pe care trebuie să le facă în momentul în care află că va aduce pe lume un copilaş. Din lunga listă care vi se recomandă, câte dintre dumneavoastră cunoaşteţi semnificaţia lor?

Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, hemoleucograma completă poate furniza diagnostice pentru numeroase boli, infecţii acute sau cronice şi alergii. Practic, nivelul hemoglobinei arată dacă aveţi sau nu anemie, pentru că anemia trebuie tratată, întrucât poate afecta atât dezvoltarea fătului, cât şi starea de sănătate a gravidei. Apoi, numărul de leucocite uşor crescut (leucocitoza) este normal în sarcină, însă valorile mult mai mari trebuie investigate, deoarece pot indica o infecţie.

Hemoleucograma completă este un test screening esenţial în diagnosticul şi monitorizarea bolilor hematologice. Accesibilitatea în obţinerea probei, precum şi analizarea parametrilor multipli fac din hemoleucogramă un test de rutină în evaluarea statusului hematologic din cadrul diverselor boli de organ sau sistem şi în monitorizarea terapiilor hemato-oncologice specifice.

Glicemia, atent monitorizată

O altă analiză care se cere este cea a glicemiei, cea care reflectă cantitatea de glucoză din sânge.

„Majoritatea femeilor însărcinate sunt testate în vederea depistării diabetului gestaţional, formă temporară a hiperglicemiei. O monitorizare a glicemiei este necesară pentru femeile gravide, în special în ultima parte a sarcinii, pentru depistarea posibilelor simptome ale diabetului gestaţional”, au explicat specialiştii.

De precizat că reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurată mulţumită unui echilibru permanent între substanţe, de natură mai ales hormonală, care micşorează glicemia (insulina) şi cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de creştere).

Apoi, gravidelor li se mai recomandă efectuarea TGP-ului, care este o enzimă ce se găseşte în ficat, dar în cantităţi mici se mai poate regăsi în rinichi, inimă şi muşchi.

„Atunci când ficatul este afectat, enzimele TGP sunt eliberate în sistemul sangvin, în general înainte ca alte simptome evidente să apară, precum icterul (îngălbenirea ochilor şi a tegumentelor)”, au mai spus medicii de la „Euromaterna”.

Funcţiile renale, la control

Pe lista analizelor care se mai cer femeilor însărcinate se regăsesc creatinina şi ureea din sânge. Acestea sunt nişte teste efectuate pentru a verifica funcţiile renale.

Totodată, creatina mai poate fi măsurată pentru a evalua funcţiile renale înaintea unor proceduri, intervenţii chirurgicale (operaţia de cezariană).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU