Tuturor gravidelor li se spune, pe parcursul celor nouă luni de sarcină, cât de importantă este naşterea naturală şi care sunt beneficiile acestui tip de naştere. Spre final, între săptămânile 38 şi 40, viitoarea mămică va ajunge la momentul travaliului, care este efortul depus de organismul acesteia pentru a naşte un copil. Uterul se contractă, cervixul (gura uterului) se deschide şi astfel veţi expulza copilul.
„Semnul clasic că sunteţi pregătită pentru naşterea naturală este scurgerea vaginală, posibil cu câteva firişoare de sânge. Aceasta atestă faptul că dopul de mucus care vă sigilează colul uterin a fost eliminat. Teoretic, colul începe să se dilate. Practic, dopul se poate reface şi naşterea mai poate întârzia câteva zile. Apoi, apar durerile de mijloc, de tipul celor premenstruale. Se rup membranele («se rupe apa») sau doar se fisurează, iar lichidul amniotic începe să curgă în cantitate mai mare sau mai mică. Dacă observaţi un lichid incolor care curge continuu, este vorba, evident, de ruperea membranelor. În acelaşi timp, începeţi să simţiţi contracţiile dureroase şi regulate. Tocmai de aceea, este important să faceţi diferenţa între contracţiile false din ultimele două luni şi cele reale, care se repetă la intervale regulate, de la o oră distanţă, până la 10-15 minute”, au declarat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Euromaterna”.
Specialiştii au precizat că la camera de gardă de la Maternitatea „Euromaterna” veţi fi consultată de către medicul curant sau de către unul dintre medicii echipei de gardă. Medicul care vă consultă este persoana care decide dacă vă aflaţi în situaţia de a rămâne internată, respectiv dacă sunteţi sau nu în travaliu.
Odată hotărâtă internarea, veţi fi transferată în sala de travaliu, unde vi se vor recolta analize. Aici, se va asculta frecvenţa bătăilor cordului fetal, care este indicatorul stării de bine a fătului. Pe toată perioada travaliului, în afara medicului curant, gravida este urmărită de către asistentă, care recoltează analizele, administrează medicaţia la solicitarea medicului curant etc.
Cum decurge naşterea
Medicii recomandă la naşterea naturală anestezia epidurală.
„Contracţiile din travaliu sunt rezultatul contractării şi relaxării uterului. Ştergerea colului uterin (cervixul) implică subţierea şi scurtarea acestuia, care pregăteste colul pentru a se dilata şi a lăsa bebeluşul să treacă. Colul dispare treptat, pe măsură ce este tracţionat de contracţiile uterine. Dilatarea reprezintă deschiderea colului uterin (care este închis anterior declanşării travaliului), ajungând la un diametru de zece centimetri. Aceşti parametri sunt folosiţi pentru a măsura progresia travaliului, semnalând schimbările de fază şi de stadiu. În funcţie de starea membranelor (rupte sau nu) şi evoluţia travaliului, gravida este consultată de către medic, în medie, din două în două ore. La dilataţia completă, pacienta este transferată în sala de naşteri. După naştere, copilul este preluat de către neonatolog, timp în care obstetricianul pensează şi secţionează cordonul ombilical. Acesta este momentul în care se face şi recoltarea de celule stem”, au adăugat specialiştii „Euromaterna”.
Urmează delivrenţa, adică eliminarea placentei şi a anexelor fetale. Este necesar ca delivrenţa să fie urmată de controlul cavităţii uterine. Această manevră are rolul îndepărtării eventualelor resturi placentare, care pot crea neplăceri (sângerări persistente, urmate de anemie secundară) în lăuzie.
Naşterea naturală se încheie cu epiziorafia, adică sutura ţesuturilor care au fost incizate înainte de expulzia fătului.