16 Februarie 2018
849 accesări
0 comentarii

Fontanela bebeluşului este acea zonă supranumită şi moalele capului, care presupune o sutură craniană ce nu s-a osificat încă. Fontanela se osifică până la cel târziu doi ani de la naştere şi este o zonă sensibilă, care, neîngrijită, poate duce la turtirea formei capului.

Mai mult decât atât, fontanelele au şi rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În cazul unor lovituri, oasele craniului se pot mişca între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor.

O modalitate bună de observare directă a creierului nou-născutului, atât timp cât fontanela anterioară este deschisă, o reprezintă ecografia transfrontanelară.

„Aceasta descrie aspectele patologiei intracraniene, ca de exemplu hemoragiile peri şi intraventriculare, leucomalaciile periventriculare, malformaţiile intracraniene etc.”, au declarat specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Aceştia susţin că ecografia are o mulţime de avantaje. În primul rând, procedura este non-invazivă. Apoi, lipsa iradierii şi anesteziei permite examinarea nou-născuţilor chiar foarte bolnavi sau foarte mici şi fragili.

Ecografia transfrontanelară se efectuează în Ambulatoriul „Euromaterna”, pe bază de programare, la telefon 0241.60.55.55.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU