Vara, în mod special, durerile de cap devin tot mai frecvente. Astfel, consultaţiile pentru cefalee sunt cele mai frecvente situații în care oamenii se prezintă la medic. Statistic vorbind, migrenele apar mai mult la femei decât la bărbaţi.
Vă întrebați de ce durerile de cap sunt mai dese pe perioada sezonului estival? Se presupune că vara este momentul în care aveți posibilitatea de a vă relaxa mai mult, să întreprindeți o mulțime de activităţi în aer liber, într-un cuvânt, să vă bucurați de vremea frumoasă de afară. Medicii sunt de părere că tocmai aceste condiţii climatice şi activităţi sunt cele care ar putea contribui la apariţia unei dureri de cap. Desigur, există mai multe motive pentru care ați putea avea stări de rău. În principiu, cu excepţia afecţiunilor cu etimologie cunoscută, cel mai adesea durerile de cap nu sunt cauzate de un singur factor.
Potrivit dr. Oana Milea, durerea de cap pe care o experimentați în timpul verii nu face excepţie. Altfel spus, nu vă doare capul doar pentru că este vară, ci din cauza unei serii de factori ce se manifestă preponderent în acest anotimp. Totodată, combinarea tuturor acestor factori asociaţi cu anotimpul cald poate duce adesea la o durere de cap neobişnuită.
De asemenea, o situaţie obişnuită este atunci când intrați în concediu şi există schimbări în obiceiurile voastre de somn, precum şi expunerea suplimentară la lumina soarelui. Desigur, căldura este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap vara, în contextul în care, în timpul verii, vasele de sânge din corp se dilată adesea din cauza temperaturilor ridicate în aer liber.
Acest lucru înseamnă că vasele de sânge cresc ca mărime pentru a schimba energie termică cu exteriorul şi, prin urmare, contribuie la prevenirea unui atac provocat de căldură. Din păcate, un efect secundar al acestei dilatări a vaselor de sânge poate fi apariţia migrenei. În plus, vara, în mod special în zilele caniculare, corpul dumneavoastră necesită mai multe lichide decât de obicei din cauza temperaturilor ridicate din exterior.
O greșeală pe care unii oameni o fac este că încearcă adesea să-şi potolească setea cu alcool în lunile călduroase. „Aceste persoane trebuie să înţeleagă că alcoolul nu hidratează, ci din contră, veţi fi mai deshidrataţi şi, ca bonus, vă veţi alege şi cu o durere de cap. Pe de altă parte, modificările duratei orelor de lumină şi întuneric pot fi, de asemenea, un motiv pentru care migrenele se agravează. De exemplu, atunci când corpul este expus la mai multă lumină în timpul zilei, obiceiurile şi programul de somn se pot schimba. Urmarea? Veți dormi mai puţine ore sau chiar vă veți confrunta cu stări de insomnie”, a precizat medicul. Pentru a evita apariţia oricărui tip de probleme, se recomandă contracararea obiceiurilor nesănătoase din timpul verii. Pe scurt, să aveţi grijă cu soarele, să vă protejaţi purtând pălării şi haine deschise la culoare. De asemenea, ochelarii de soare sunt foarte importanţi în această perioadă. Dacă este posibil, încercaţi să vă desfăşuraţi activităţile în aer liber cu câteva ore înainte sau după-amiază, deoarece la prânz soarele este cel mai puternic. Înainte de toate, însă, menţineţi-vă hidratat, întrucât organismul necesită mai multă apă vara decât de obicei.