29 Iulie 2016
5359 accesări
1 comentariu

Restricţia de creştere intrauterină (RCIU)se referă la incapacitatea fătului de a ajungela potenţialul său maximde creştere determinat genetic. Este un diagnostic care alarmează viitorii părinţişi care necesităo monitorizare a sarciniimult mai atentă.

Printre factorii materni cei mai întâlniţi care declanşează această afecţiune se numără: fumatul, hipertensiunea arterială cronică sau asociată sarcinii, bolile auto-imune, malformaţiile uterine, diferitele forme de trombofilie, malnutriţia, consumul de droguri. De multe ori, placenta este cea care suferă, ceea ce va duce la scăderea aportului de oxigen şi nutrienţi necesari creşterii normale a bebeluşului. Acest fenomen se poate întâlni şi în anomalii morfologice ale placentei sau în localizări patologice - cum ar fi placenta praevia, în anomalii ale cordonului, în sarcinile multiple şi complicaţiile acestora. De ase-menea, o restricţie de creştere apărută la vârste mai mici ale sarcinii poate fi legată de boli genetice ale fătului: sindrom Down, trisomie 13, trisomie 18 etc., defecte anato-mice multiple fetale sau infecţii virale sau parazitare.

Risc de moarte intrauterină

Restricţia de creştere intrauterină poate să afecteze sănătatea copilului, deoarece există un risc crescut de complicaţii, atât pe parcursul sarcinii, cât şi la naştere şi în perioada imediat următoare. Riscul este direct proporţional cu factorul determinant, cu gravitatea restricţiei şi cu momentul debutului acesteia. Aceşti copii prezintă un grad crescut de risc de moarte intrauterină, de aceea, indicaţiile medicului dumneavoastră curant trebuie respectate cu stricteţe. Deoarece există un grad de suferinţă cronică prin lipsa de oxigen în uter, naşterea prin operaţie cezariană este foarte frecventă în aceste cazuri, pentru că bebeluşii nu pot suporta stresul din travaliu. După naştere, de multe ori, aceştia necesită îngrijiri speciale din partea specialiştilor neonatologi, punând probleme de adaptare prin dificultatea menţinerii temperaturii corporale, au rezistenţă scăzută la infecţii, nivele scăzute ale glicemiei etc.

Sfaturi pentru a evita RCIU

Viitoarea mămică va supraveghea acasă mişcările bebeluşului, modificările acestora trebuie relatate rapid medicului curant.


Restricţia de creştere intrauterină se poate preveni, în foarte multe cazuri. Dacă aţi fost diagnosticată cu RCIU, este foarte important să ţineţi cont de următoarele sfaturi: pentru a reduce la minim riscul apariţiei acestei patologii, este obligatoriu să renunţaţi la fumat sau la consumul de droguri, înainte de a rămâne însărcinată sau imediat după ce aţi aflat că aşteptaţi un bebe; alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi bogată în factori nutritivi, alături de o bună hidratare.

Este strict interzis să ur-maţi cure de slăbire în sarcină, iar consumul de vitamine sub formă de pilule nu îm-bunătăţeşte creşterea bebeluşului dumneavoastră; administrarea de aspirină (Aspenter) va fi făcută strict la indicaţia medicului curant sau a medicului hematolog, deoarece poate duce la accidente grave pentru făt (hemoragii cerebrale); activitatea fizică - plimbări, sport - uşoară sau moderată este indicată. Odihna strictă la pat nu ajută în caz, de multe ori poate fi dăunătoare prin creşterea riscului de tromboze (cheaguri de sânge), în special dacă suferiţi de trombofilie, hipertensiune sau diabet; luarea în evidenţa unui specialist obstetrician cât mai precoce în sarcină (5-6 săptămâni) este utilă pentru monitorizarea completă şi corectă a creşterii fetale şi pentru depistarea cât mai rapidă a factorilor de risc şi a apariţiei RCIU; dacă suferiţi de boli cronice (hipertensiune, diabet, trombofilie, hipotiroidie etc.), efectuaţi un consult prenatal la medicul specialist care vă tratează aceste boli, pentru a discuta modalităţile de tratament în sarcină şi pentru a vă asigura că evoluţia bolii este controlată; în caz de diagnosticare a RCIU, urmaţi cu stricteţe planul de monitorizare şi tratament propus de medicul curant sau de specialistul în medicina materno-fetală, astfel încât să vă puteţi bucura de un mult dorit bebe sănătos.


Dr. Coralia Ştefănescu - Medic Primar Obstetrică şi Ginecologie,Coordonator Departament Medicină Materno - Fetală
Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Euromaterna

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

30 iulie 2016
rciu
hapciu

articol mincinos sau spaima pentru viitoarea femeie-mama; dupa revolutie au aparut cercetatori bipezi cu halucinatii !