23 Iulie 2024
285 accesări
38 comentarii

Punctele negre sunt un tip de acnee, de altfel foarte frecvent întâlnite. Medicii afirmă că acestea sunt, de fapt, niște pori dilatați ce au, central, un dop de keratină, care se formează din excesul de sebum și din pielea moartă blocate sub piele și au un aspect întunecat. Punctele negre afectează, de obicei, adolescenții aflați la pubertate și tinerii care trec prin schimbări hormonale. Ele apar atunci când în interiorul porilor se formează un blocaj (un dop). Fiecare por conține un fir de păr și o glandă sebacee care produce ulei, numit sebum. Celulele moarte de piele și sebumul se adună în por, producând o umflătură numită comedon, iar când conținutul porului crește, acest se dilată, iar expunerea la aer oxidează conținutul porului, înnegrindu-l și astfel se formează un punct negru.

Nu există dovezi că igiena deficitară sau activitatea sexuală joacă un rol în apariția acneei și, implicit, a punctelor negre. Câțiva pași simpli, vă pot, însă, ajuta: spălați-vă zilnic fața cu apă caldă și un demachiant ușor;

utilizați cu regularitate cremă hidratantă; încercați să utilizați produse cosmetice noncomedogenice și îndepărtați machiajul la sfârșitul fiecărei zile. Totodată, evitați să atingeți fața cu mâinile; evitați soarele, deoarece unele tratamente pentru acnee pot face pielea mai sensibilă la razele UV și spălați părul gras cu regularitate; schimbați des fețele de pernă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU