raumasina-1344535372
Dacă te-ai hotărât în sfârşit să evadezi din oraş şi să pleci vara aceasta în vacanţă, ar trebui să ţii cont de sfaturile medicilor înainte să te urci în autocar sau înainte de a călători cu avionul, mai ales dacă ştii că ai un organism mai sensibil. De exemplu, transportul aerian îi poate pune în dificultate pe bolnavii cardiaci, pe cei care au probleme de auz şi pe femeile însărcinate.
Potrivit medicilor, răul de mişcare, numit în termeni de specialitate kinetoză, este o tulburare destul de frecvent întâlnită, care apare de obicei la vârsta copilăriei şi se poate manifesta pe tot parcursul vieţii, atât timp cât nu este controlată.
Copiii, cei mai afectaţi de kinetoză
Persoanele mai sensibile pot avea rău de călătorie atunci când mişcări minore, dar repetate cum ar fi mişcările maşinii sau turbu-lenţele de aer, transmit creierului mesaje confuze. Ochii emit o informaţie despre poziţia corpului, în timp ce mecanisme delicate din interiorul urechii interne raportează ceva diferit creierului. „Răul de mişcare apare din cauza componenţei vegetative a sistemului nervos. Kinetoza nu este o boală în sine, ci un fenomen fiziologic normal”, ne-a explicat dr. Maria Ianuş, medic primar în medicina de familie. Mult mai afectaţi de răul de transport sunt copiii, iar mirosul de carburant, un stil agresiv de condus şi chiar şi teama de călătorie pot accentua disconfortul. „De obicei, aceste tulburări sunt mai frecvente în copilărie şi apar de la 2, 3 sau 4 ani la copiii mai sensibili”, a mai spus medicul.
În cazul transportului cu avionul, dr. Ianuş a precizat că persoanele hipertensive şi, în general, bolnavii cardiaci prezintă un risc mai cres-cut de a suferi un puseu de hipertensiune în timpul călătoriei. De asemenea, avionul prezintă riscuri şi pentru femeile însărcinate sau persoanele cu probleme auditive.
Simptomele răului de mişcare, agravate de lipsa de oxigen
În cele mai multe dintre situaţii, persoanele care au rău de mişcare suferă de vărsături, uşoare ameţeli, senzaţii de greaţă, se simt obosite şi, în funcţie de vârstă, pot apărea şi dureri de cap, stări de anxietate, transpiraţie sau chiar stări scurte de leşin, mai ales dacă temperaturile din atmosferă sunt ridicate.
Mai mult, aceste simptome se pot agrava din cauza fumului de ţigară, a lipsei de oxigen sau dacă persoana afectată a mâncat prea mult înainte de călătorie. Aceste stări se vor ameliora odată cu oprirea vehiculului în mişcare şi au tendinţa să dispară complet pe parcursul călătoriilor lungi precum cele cu autocarul, sau cu vaporul, când există timpul necesar şi posibilitatea de adaptare la mişcare şi refacere treptată.
Cum putem preveni răul de transport
Dacă avem programată o călătorie mai lungă cu maşina, medicii ne sfătuiesc să stăm în partea din faţă a maşinii. „Cei care ştiu că au astfel de probleme ar trebui să stea pe scaunele din faţă ale autovehiculului, să nu îşi mişte capul şi să încerce să se concentreze pe un punct fix”, a menţionat medicul de familie.
Totodată, dr. Maria Ianuş a precizat că, pentru a ameliora efectele răului de maşină, înainte de călătoriile lungi sunt recomandate medicamentele care previn starea de greaţă, adică antiemeticele. Totodată, persoanele hipertensive ar trebui să nu călătorească fără o trusă de urgenţă şi fără medicaţia necesară. „Tratamentul medicamentos indicat de medic nu trebuie întrerupt sub nicio formă când plecăm în concediu”, a adăugat dr. Ianuş.