sanatosdepost-1344170432
Postul Sfintei Mării a început deja din prima zi a lunii august. Până pe 15 august, credincioşii ar trebui să se abţină de la produse din carne, lapte, ouă sau orice alte alimente de origine animală, dar şi de la consumul de alcool şi tutun. Medicii îi atenţionează, însă, pe cei care ţin post, să urmeze anumite sfaturi dacă vor să nu se îmbolnăvească.
În perioada de post, cele mai consumate alimente sunt legumele şi fructele, o oportunitate excelentă pentru organism de a scăpa de toxine. Cu toate acestea, în lipsa proteinelor, a grăsimilor bune şi a calciului, corpul dă semne de slăbiciune. Potrivit specialiştilor, trebuie să fim precauţi cu ce mâncăm în tot acest timp şi să ne asigurăm că organismul nostru primeşte tot ce are nevoie pentru a funcţiona în parametri normali.
Cine nu are voie să ţină post
Spre deosebire de posturile de Crăciun şi de Paşte, postul Sfintei Mării este mai scurt, durează doar două săptămâni şi este ocazia perfectă pentru a ne detoxifia organismul şi chiar şi pentru a pierde kilogramele acumulate în plus.
Pe de altă parte, este important să ştim că postul nu este recomandat pentru toate persoanele. Acest sfat îl primim chiar de la medici, care îi sfătuiesc pe bolnavii cu afecţiuni cronice şi pe copii să nu renunţe la proteine.
„Lipsa proteinelor şi a calciului nu trebuie neglijată în cazul copiilor, al bolnavilor de hepatită într-o formă avansată sau al celor care suferă de ciroze. De asemenea, postul nu este bun nici pentru sănătatea bolnavilor de cancer sau a celor cu afecţiuni autoimune”, am aflat de la dr. Iulia Nicolescu, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi metabolism.
În cazul în care părinţii vor cu tot dinadinsul să ţină post împreună cu cei mici, ar trebui să le suplimenteze acestora alimentaţia cu calciu, iar perioada de „regim” nu ar trebui să fie mai mare de câteva zile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele mai în vârstă, pentru care nu este recomandat consumul de crudităţi.
Alimente recomandate în timpul postului
Deşi nu sunt digerate la fel de uşor ca proteinele animale, proteinele vegetale sunt la fel de bune pentru organism. În această perioadă, puteţi asimila proteinele vegetale din consumul de nuci, migdale, linte, soia şi ciuperci, iar pentru a menţine o senzaţie de saţietate, sunt indicate şi semin-ţele de in.
„Pentru adulţii care au un sistem imunitar mai slăbit şi care doresc să treacă prin această perioadă de purificare trupească şi spirituală, recomandăm produ-sele din soia. De fapt, soia este foarte bună pentru toţi cei care ţin post, fiind un supliment important de proteine”, a mai afirmat dr. Iulia Nicolescu.
Alte produse alimentare de post, bogate în grăsimi, sunt cerealele integrale, alunele, margarina, germenii de grâu şi uleiul de soia. De asemenea, calciul este foarte important în post pentru a menţine organismul sănătos. „Suplimentele de calciu, mineralele şi vitaminele sunt esenţiale în timpul postului”, a precizat dr. Iulia Nicolescu. Corpul îşi poate extrage calciul din seminţe de susan, spanac, broccoli, napi, varză, conopidă, ţelină, mazăre şi fasole verde.
Cu toate acestea, cele mai la îndemână alimente de post în această perioadă, rămân fructele şi legumele proaspete, pe care le puteţi mânca în stare naturală, fierte sau coapte.
Ce greşeli ar trebui să evitaţi în perioada postului
Persoanele care aleg să ţină post în această perioadă trebuie să fie foarte atente la ce consumă, deoarece întreruperea bruscă a unei alimentaţii bogate în proteine şi grăsimi animale poate provoca anemie şi slăbiciune. În acelaşi timp, un exces alimentar de produse vegetale poate duce la îngrăşare.
„Postul nu este o cură de slăbire şi nu este echivalent cu greva foamei, din contră, se poate întâmpla exact pe dos mai ales în cazul celor care consumă în exces produse făinoase. Nu trebuie insistat pe produsele care arată ca şi cele de dulce, postul trebuie să caute simplitatea alimentului de bază”, susţine dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Totodată, medicul mai spune că orice fel de exces ar trebui evitat în timpul postului.
Potrivit dr. Bilic, postul de o zi nu durează până la apusul soarelui sau până la miezul nopţii, ci de dimineaţă până a doua zi dimineaţă. „În acest fel, se va evita riscul de a adormi sătul şi de a nu te mai odihni cum trebuie”, explică nutriţionistul.