Bufeurile reprezintă cel mai frecvent simptom al menopauzei. Deși pare strict o problemă a femeilor, acestea afectează mii de bărbați, iar simptomele sunt la fel de severe.
După vârsta de 50 de ani, majoritatea bărbaților au bufeuri din aceeași cauză ca femeile: scăderea producției de hormoni. Simptomele sunt cele pe care le cunosc femeile trecute de pragul menopauzei: valuri de căldură și transpirație, stare de iritare și oboseală, scăderea apetitului sexual, creștere în greutate, căderea părului, depresie. Declinul hormonal e parțial și variabil de la o persoană la alta.
„Menopauza masculină” nu înseamnă că organismul bărbaților s-a „feminizat”. Se pare că aceștia au suferit dintotdeauna de aceste afecțiuni, dar fie lipsa de cunoștințe a doctorilor în acest domeniu, fie jena bărbaților de a căuta ajutor medical, i-a obligat să sufere în tăcere.
Ce se poate face pentru a ține sub control bufeurile:
- menținerea unei temperaturi mai scăzute în dormitor pe timpul nopții și folosirea ventilatoarelor pe timpul zilei;
- se recomandă ca îmbrăcămintea purtată să fie ușoară și răcoroasă și confecționată din fibre naturale, precum bumbacul;
- practicarea exercițiilor de respirație profundă, abdominală (6-8 respirații pe minut). Se recomandă practicarea respirației profunde timp de 15 minute dimineața, 15 minute seara și la instalarea bufeurilor;
-exercițiu fiziczilnic - mersul pe jos,înotul, dansul sau mersul pe bicicletă sunt cele mai bune alegeri de activitate fizică.