Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, sănătatea mâinilor are de suferit: pot apărea dureri articulare, o diminuare a forței de a apuca obiecte și pete.
Acest lucru se întâmplă în mod natural, mai ales după 65 de ani. Dacă vă confruntați cu o slăbire a forței mâinilor, un fizioterapeut vă poate testa puterea în mâini și vă poate ajuta să o păstraţi pe cea pe care o mai aveţi sau să o recâștigaţi pe cea pierdută. De asemenea, puteți încerca să faceţi exerciții acasă. De exemplu, luaţi o bilă de cauciuc de mărimea unei mingi de tenis pe care să o strângeţi cât de tare puteți, timp de 3-5 secunde, apoi să vă odihniţi puţin. Repetați de zece ori cu fiecare mână.
Mâinile vă pot tremura din mai multe motive la orice vârstă, dar problema este mai frecventă după 50 de ani.
Anxietatea, stresul, scăderea nivelului de zahăr din sânge, oboseala sau prea multă cofeină pot, de asemenea, declanșa tremuratul mâinilor.
Deși poate fi deranjant, un tremurat activ este de obicei inofensiv. Pe de altă parte, schimbările în dietă și în stilul de viață pot fi de ajutor - mai puțină cofeină, de exemplu. Totuşi, un tremurat pasiv poate fi un semn al unei probleme grave, inclusiv o tumoare sau o boală a creierului, cum ar fi Parkinson. În acelaşi timp, acele „pete de vârstă” care pot apărea pe mâini la bătrânețe pot avea legătură cu statul excesiv în soare, dar nu neapărat. Pe măsură ce pielea îmbătrânește și apar ridurile, este mai greu să se păstreze hidratarea și acest lucru poate duce la piele uscată și mâncărimi. În plus, venele devin mai evidente odată cu înaintarea în vârstă, deoarece se pierd țesuturile moi.