03 Aprilie 2018
1539 accesări
0 comentarii

Potrivit Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, în judeţul Constanţa, au fost înregistrate, anul trecut, zeci de cazuri noi de infecţie cu HIV la adulţi, dar, din fericire, niciunul la copii. Dintre acestea, nicio infecţie nu este raportată ca fiind în urma consumului de droguri. Totuşi, Constanţa se află pe locul doi la nivel naţional, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri.

Specialiştii din cadrul Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” susţin că majoritatea pacienţilor sunt adulţi cu vârste de peste 20 de ani. Îngrijorător este faptul că rata de transmitere a virusului la partenerii neinfectaţi este de 16,95%, cu aproape şapte procente mai mult decât în anul anterior, semn că mulţi dintre pacienţii HIV-pozitiv au nivel viral detectabil şi transmit virusul partenerilor lor sexuali. Tocmai de aceea, administrarea corectă a terapiei antivirale face ca nivelul viral al pacientului să fie nedetectabil şi, drept urmare, virusul se transmite la partenerul neinfectat mult mai greu.

Principala cale de transmitere a virusului este cea heterosexuală (sexul între bărbaţi şi femei) - 62,13%, însă, de-a lungul timpului, România s-a încadrat în trendul european, în sensul că a crescut numărul de persoane seropozitive în categoria bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, 19,21%. De asemenea, 15,31% dintre persoanele infectate cu HIV folosesc droguri injectabile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU