11 Februarie 2021
406 accesări
0 comentarii

Gastrita apare în momentul în care aciditatea stomacului scapă de sub control, distruge mucoasa protectoare şi începe să atace pereţii stomacului. Atunci, apare senzaţia de arsură în capul pieptului, de balonare, scăderea poftei de mâncare şi senzaţia de prea plin.

Durerile şi simptomele se resimt, însă, mai intens pe nemâncate sau în timpul meselor copioase. Din nefericire, netratată la timp, gastrita se poate transforma în ulcer sau hemoragii abdominale.

Dr. Corina Zugravu spune că stresul poate modifica impulsurile nervoase şi secreţiile hormonale, perturbând buna funcţionare a intestinului. „Combinaţia dintre job solicitant, griji familiale, datorii sau alte surse de stres stimulează producţia de suc gastric în exces şi poate duce la apariţia gastritelor şi a ulcerului”, precizează medicul.

În acelaşi timp, abuzurile alimentare, nerespectarea orelor de masă, flămânzirea prelungită, timp în care stomacul roade în gol, sunt factori care cresc aciditatea şi favorizează apariţia gastritei. Ca urmare, este necesar să respectaţi cele trei ore de mese, plus două gustări, mestecaţi bine alimentele, nu vă aşezaţi la masă când sunteţi nervoşi, nu mâncaţi cu mai puţin de trei ore înainte de culcare şi nu faceţi sport imediat după masă. De asemenea, evitaţi alimentele care irită stomacul şi cresc aciditatea: grăsimi, prăjeli, carne în cantităţi mari, alimentele de tip fast-food, dulciurile, sarea în exces, alimentele prea fierbinţi sau prea reci şi condimentate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU