09 Martie 2021
338 accesări
0 comentarii

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală cronică ce indică prezenţa unei disfuncţii intestinale, timp în care persoana afectată se poate confrunta cu episoade de diaree, alternată cu constipaţie, constipaţie cronică, durere şi disconfort abdominal. Toate acestea se întâmplă, în condiţiile în care nu sunt prezente alte boli sau afecţiuni.

În ultima vreme, medicii au diagnosticat din ce în ce mai mulţi tineri ce suferă de sindrom de colon iritabil. Dr. Andra Tăbuş susţine că tulburările de tranzit intestinal la tineri apar din cauza alimentaţiei bogate în E-uri, fast-food-ului, a meselor luate o dată pe zi, a excesului de cafea, a băuturilor carbogazoase şi stresului.

În general, se află în această situaţie persoanele hipersensibile. Pe de altă parte, tulburările sistemului nervos dereglează şi mecanismul de funcţionare al intestinelor. Aşa că, sindromul de colon iritabil se manifestă prin dureri de burtă, constipaţie, balonare, diaree, scaune însoţite de sângerare.

Tratamentul acestor afecţiuni constă în administrarea de medicamente antispastice, miorelaxante şi medicamente care pot regla motilitatea intestinală. Cei care au tulburări de tranzit intestinal trebuie să verifice, prin investigaţii specifice, dacă nu suferă, printre altele, şi de o boală inflamatorie ori de un cancer la colon. De ce spun acest lucru? Pentru că sindromul de colon iritabil are simptome asemănătoare cu cele ale cancerului de colon, dar şi cu boala celiacă (intoleranţă la glutenul din grâu, secară, ovăz) ori rectocolita (afecţiune a intestinului gros). Ca urmare, dacă aveţi simptomele menţionate, mergeţi să vă faceţi o colonoscopie şi un examen coproparazitologic, pentru a exclude existenţa altor afecţiuni”, a subliniat specialistul.

Medicii mai spun că sunt feriţi de această afecţiune a colonului cei care au avut o copilărie la ţară şi au intestine mai adaptate la bacterii şi microbi. Oricum, sindromul de colon iritabil este o afecţiune greu de prevenit, deoarece nu se ştiu exact cauzele care provoacă această boală. Medicii spun, însă, că este bine ca acei afectaţi să acorde o importanţă mai mare alimentaţiei.

De exemplu, dacă scaunele sunt rapide, oamenii sunt sfătuiţi să nu mănânce gras, să evite caşcavalul, să nu bea lactate. În cazul în care afecţiunea se manifestă prin constipaţii, sunt indicate alimentele bogate în fibre vegetale. Cum boala apare în special la persoanele agitate, cu o personalitate puternică, oameni care nu acceptă înfrângerile şi care vor să realizeze multe în scurt timp, ar fi bine să fie redus consumul de cafea şi băuturi energizante.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU