Sursa foto Well Nest

Sursa foto Well Nest
28 Octombrie 2020
702 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane sunt diagnosticate cu sindromul colonului iritabil. (SCI). Aceasta se produce când mușchii tractului intestinal se contractă în spasme anormale, necoordonate. De cele mai multe ori, SCI este însoțit frecvent de durere abdominală, balonare, flatulență și mucus în scaun. Unele persoane au predominant constipație ori diaree, în timp ce altele suferă de amândouă.

Din păcate, nici la ora actuală nu a fost stabilită încă o singură cauză pentru declanșarea SCI, deși experții au propus multe elemente potențial declanșatoare. Elemente posibile ce pot suprastimula sistemul nervos și cel digestiv sunt stresul și abuzul de antibiotice. Cercetătorii cred că stresul agravează simptomele indiferent de motivul care produce deranjamentul. Deoarece pot exista diferite cauze și simptome, SCI este diagnosticat, de obicei, prin eliminarea afecțiunilor cu simptome similare și apoi elaborarea unei strategii pentru ameliorarea neplăcerilor SCI. Aceasta poate cuprinde tehnici de control al stresului, prescriere de medicamente și modificări ale dietei. Mai grav este că medicii susțin că din ce în ce mai mulți tineri suferă de sindrom de colon iritabil. „Una din trei persoane suferă de această boală”, afirmă dr. Alina Popescu. Totuși, se știe că tulburările de tranzit intestinal la tineri apar din cauza alimentației bogate în E-uri, fast-food-ului, meselor luate o dată pe zi, excesului de cafea, băuturilor carbogazoase și stresului.

„Boala apare, în special, în cazul persoanelor hipersensibile. Tulburările sistemului nervos dereglează și mecanismul de funcționare al intestinelor”, explică medicul. Sindromul de colon iritabil se manifestă prin dureri de burtă, constipație, balonare, diaree, scaune însoțite de sângerare. Specialistul a subliniat că tratamentul acestor afecțiuni constă în administrarea de medicamente antispastice, miorelaxante și medicamente care pot regla motilitatea intestinală. Cei care au tulburări de tranzit intestinal trebuie, însă, să verifice, prin investigații specifice, dacă nu suferă de o boală inflamatorie ori de un cancer la colon. Motivul? Sindromul de colon iritabil are simptome asemănătoare cu cele ale cancerului de colon, dar și cu boala celiacă (intoleranță la glutenul din grâu, secară, ovăz) ori rectocolita (afecțiune a intestinului gros).Dacă aveți simptomele menționate, este recomandat să vă faceți o colonoscopie și un examen coproparazitologic, pentru a exclude existența altor afecțiuni. Medicii mai spun că sunt feriți de această afecțiune a colonului cei care au avut o copilărie la țară și au intestine mai adaptate la bacterii și microbi.

Totuși, sindromul de colon iritabil este o afecțiune greu de prevenit, deoarece nu se știu exact cauzele care provoacă această boală. Medicii spun însă că este bine ca cei afectați să acorde o importanță mai mare alimentației. Astfel, dacă scaunele sunt rapide, pacienților li se recomandă să nu mănânce gras, să evite cașcavalul, să nu bea lactate.

În cazul în care afecțiunea se manifestă prin constipații, sunt indicate alimentele bogate în fibre vegetale, dar și iaurturile naturale, deoarece acestea conțin bacterii foarte bune pentru intestin.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU