Nicio femeie nu îşi doreşte să dea naştere unui copil cu sindromul „Down”. Partea bună este că în ziua de azi, tehnologia de ultimă oră le permite viitorilor părinţi să afle, încă din timpul sarcinii, dacă fătul prezintă probleme de sănătate sau nu.
Mai mult decât atât, progresele realizate în domeniul Medicinei Materno-Fetale permit chiar depistarea timpurie a sindromului Down.
„Metodele noninvazive (screening-ul combinat şi testele prenatale), sau cele invazive, precum amniocenteza, asigură o rată de detecţie ridicată pentru acest tip de anomalie. Sindromul Down (trisomia 21) apare în momentul în care o copie suplimentară a cromozomului 21 se lipeşte la perechea normală de cromozomi 21. Acest material genetic în plus va duce la apariţia unor trăsături particulare, cum ar fi modificările faciale, statura mică, hipotonia musculară, anomalii cardiace. Sindromul Down reprezintă cea mai frecventă anomalie cromozomială, unul din 700 de nou-născuţi putând fi afectaţi. Deşi mamele cu vârste peste 35 ani au un risc mai mare de a avea un copil cu sindrom Down, 80% dintre bebeluşii afectaţi sunt născuţi de mamele mai tinere, care, deseori, ignoră această boală”, a declarat dr. Coralia Ştefănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului „Euromaterna”.
Pentru consultaţii şi relaţii suplimentare, puteţi apela la specialiştii din cadrul departamentului de Morfologie Materno-Fetală a Spitalului „Euromaterna”, unde puteţi efectua investigaţiile necesare în sarcină, în vederea depistării anomaliilor cromozomiale. Pentru programări, sunaţi la numărul de telefon 0241.60.55.55.