Inflamaţiile gurii şi ulcerele pot fi dureroase, dar de obicei nu indică o problemă gravă. De fapt, ulcerele bucale sunt destul de comune, cunoscute şi sub numele de afte, iar când le ai, sigur ştii asta. Pentru că nervii sunt aproape de suprafaţă, aceştia se pot inflama uşor, iar în cele mai multe cazuri se vindecă în una sau două săptămâni, precizează site-ul dentifix.ro. Uneori, anumite alimente sau băuturi pot face aceste ulcere bucale mai dureroase. Desigur, există anumite tratamente ce grăbesc vindecarea, dar dacă acestea nu se vindecă după maxim trei săptămâni, ar putea fi o problemă ascunsă mai gravă, pentru care trebuie să vizitaţi, urgent, un medic stomatolog.
Glosodinia este o afecţiune cronică din categoria bolilor neurologice cu manifestări în sfera oro-maxilo-facială. Cunoscută şi sub denumirea de sindromul gurii care arde, glosodinia poate influenţa dramatic calitatea vieţii bolnavului, în condiţiile în care actualmente opţiunile de tratament rămân limitate. Aceasta este o suferinţă caracterizată printr-o puternică senzaţie de arsură ce afectează fie întreaga cavitate bucală, fie doar părţi ale acesteia (limba, obrajii, gingiile, uneori chiar şi epiglota) şi care poate fi comparată cu durerea resimţită în urma înghiţirii unor alimente ori lichide fierbinţi. Sindromul gurii care arde este mai mult un simptom şi nu o afecţiune în sine şi poate fi de două tipuri: primar şi secundar.
Sindromul gurii care arde de tip primar, denumit şi idiopatic, este cauzat de leziunea unor filete nervoase sau de nevralgia de trigemen, nevralgia de glosofaringian sau de afectarea nervului coarda timpanului.