Foarte multe femei suferă în ziua de azi de sindromul ovarelor polichistice, care reprezintă un dezechilibru hormonal, ce interferează cu ovulaţia normală.
Specialiştii susţin că femeile cu acest sindrom nu numai că nu au un ciclu menstrual normal, regulat, dar acestora le sunt afectate şi alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic şi cel cardiovascular. „Această afecţiune reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, care afectează 5-10 % dintre femei şi se manifestă prin prezenţa a numeroase chisturi de diferite dimensiuni de-a lungul marginii exterioare a fiecărui ovar (asemănător unui şirag de mărgele). Aceste chisturi sunt de fapt nişte saci mici care conţin ovule imature (foliculi)”, au declarat medicii de la Clinica „Iowemed”.
Simptomele sindromului ovarelor polichistice constau într-o ovulaţie neregulată: ciclul menstrual mai mare de 35 de zile, uneori chiar absenţa acestuia (amenoree). De asemenea, aici apare dezechilibrul balanţei hormonale, prin producerea excesivă de hormoni androgeni - testosteron. În plus, nivelul crescut de hormoni androgeni poate determina acnee şi pilozitate facială sau corporală excesivă (hirsutism), dar şi creştere în greutate sau căderea părului.