26 Noiembrie 2015
2309 accesări
0 comentarii

Sinuzita este o inflamaţie a ţesutului care căptuşeşte sinusurile. În mod normal, sinusurile sunt pline cu aer, dar atunci când sinusurile se blochează şi se umplu cu lichid, microbii (bacteriile, virusurile şi ciupercile) se pot dezvolta şi cauza o infecţie.

Cauzele sinuzitei sunt complexe

Afecţiunile care provoacă blocarea sinusurilor includ răceala comună, rinita alergică (inflamarea mucoasei nazale), polipoza nazală sau deviaţia de sept.

„Cauzele sinuzitei depind de natura acesteia. Există sinuzite bacteriene, micotice, polipoase. Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei sunt rinogene şi odontogene. Cele rinogene pleacă de la răceli banale care se complică, iar cele odontogene au ca punct de plecare infecţia dentară”, declară dr. Mihai Lupaşcu, medic specialist O.R.L.

Există mai multe tipuri de sinuzită: acută, subacută, cronică şi recurentă.

Simptomele sinuzitelor acute şi cronice

Primele simptome ale sinuzitei acute sunt durerea facială, nasul înfundat, scurgerile nazale, pierderea simţului olfactiv, tusea sau congestia. Alte simptome includ febra, respiraţia urât mirositoare, oboseala, durerile dentare.

Sinuzita acută poate fi diagnosticată atunci când o persoană prezintă două sau mai multe simptome din cele men-ţionate şi/sau o scurgere nazală groasă, de culoare verde sau galbenă.

Persoanele cu sinuzită cronică vor manifesta timp de aproximativ două luni următoarele simptome: congestie facială, obstrucţie nazală, puroi în cavitatea nazală, febră, scurgeri nazale. Alt simptome ale sinuzitei nazale includ durerile de cap, respiraţia urât mirositoare, senzaţia de oboseală, durerile dentare.

Tratamentul sinuzitelor acute şi cronice

Potrivit dr. Mihai Lupaşcu, „majoritatea sinuzitelor se cronicizează din cauza unui tratament necorespunzător.”

Tratamentul sinuzitei depinde de gravitatea ei. În sinuzita acută, medicul vă poate prescrie medicamente decongestionante şi inhalaţii cu aburi. De asemenea, picăturile sau spray-urile pentru nas pot ameliora simptomele. Totuşi, aceste medicamente nu ar trebui utilizate mai mult de patru-cinci zile, perioada recomandată de obicei pe prospect, pentru că altfel pot provoca congestie. Dacă vă este prescris un tratament cu antibiotice, acesta va dura 10-14 zile.

În sinuzita cronică, poate fi de folos aerul umed şi cald care poate decongestiona sinusurile. Vă pot fi de ajutor un vaporizator sau chiar aburii de la apa fiartă. Pot fi aplicate comprese calde pentru a alina durerea resimţită în nas şi sinusuri. Sunt eficiente şi picăturile saline de nas pe care le puteţi folosi în siguranţă acasă. La fel ca în cazul sinuzitei acute, pot fi utilizate picăturile şi spray-urile nazale, precum şi tratamentul cu antibiotice, la prescripţia medicului specialist.

Când este necesară operaţia de sinuzită

Dacă tratamentul cu antibiotice şi alte medicamente nu dă rezultate, poate fi necesară efectuarea operaţiei. Aceasta poate fi realizată sub anestezie locală sau generală, folosind un endoscop.

De asemenea, poate fi efectuată o procedură numită turbinectomie. Aceasta are rolul de a îngusta ţesuturile inflamate ale nasului şi durează doar câteva minute, astfel încât poate fi realizată în cabinetul medicului. Anestezicul utilizat în acest caz este similar cu cel folosit în procedurile stomatologice obişnuite.

Deşi nu intră în categoria operaţiilor riscante, „operaţia de sinuzită prezintă riscuri anestezice şi de sângerare”, precizează dr. Mihai Lupaşcu.

Sinuzita poate reveni în 2-10 ani chiar şi după efectuarea operaţiei, însă acest lucru „depinde de cât de alergică şi reactivă este persoana în cauză”, declară medicul specialist. Totuşi, „în sinuzitele cronice, la persoane care nu suferă de alte boli care scad imunitatea, sinuzita nu revine după operaţie”, adaugă dr. Mihai Lupaşcu.

Ce se întâmplă dacă lăsăm sinuzita netratată

Amânarea tratării sinuzitei duce la dureri şi disconfort. În cazuri foarte rare, sinuzita netratată poate duce la meningită sau abces cerebral.

Alexandra ZAMFIR

Taguri articol: boli şi afecţiuni sinuzita

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii