15 Ianuarie 2024
36 accesări
0 comentarii

Ecografia musculoscheletală este o tehnică imagistică non-invazivă, ușor accesibilă, care nu necesită pregătire prealabilă și oferă o multitudine de informații despre structurile implicate în funcționarea aparatului locomotor. Această tehnică, susțin specialiștii, și-a dovedit utilitatea practică într-o multitudine de specialități medicale: reumatologie, recuperare medicală, ortopedie, medicină sportivă, neurologie. În plus, aceasta este o metodă de diagnostic eficientă, atât în ceea ce privește leziunile inflamatorii legate de boli reumatologice autoimune, cât și în ceea ce privește leziunile mecanice legate de traumatisme sau leziunile degenerative.

Ea poate, de asemenea, să identifice formațiunile tumorale, corpurile străine sau acumulările fluide. Uneori, este suficientă în susținerea diagnosticului, însă există situații în care este necesară completarea evaluării, folosind și alte metode imagistice (radiografie, computer tomograf, rezonanță magnetică, scintigrafie osoasă etc). Articulațiile frecvent investigate cu ajutorul ecografiei musculoscheletale sunt:

umărul; cotul; mâna; șoldul; genunchiul; glezna; antepiciorul.

Ecografia musculoscheletală este o investigație imagistică ce poate fi utilizată atunci când este necesară efectuarea unei puncții intraarticulare. Uneori, aceasta poate fi utilizată pentru monitorizarea anumitor afecțiuni și a răspunsului la tratament, de exemplu în cazul afecțiunilor reumatologice autoimun.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU