07 Iulie 2021
303 accesări
0 comentarii

Aluniţele sunt nişte formaţiuni micuţe, de culoare neagră sau maro, care apar pe piele la naştere sau mai târziu, în timpul vieţii. Vara, zonele cu aluniţe trebuie, însă, să fie ferite de expunerea prelungită la soare pentru a evita orice risc de cancer de piele. De ce? Pentru că ele apar cel mai adesea în zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifică producţia de melanină. Atunci când celulele pielii nu sunt distribuite uniform pe suprafaţa pielii şi se adună într-un conglomerat se formează aluniţele.

Aluniţele sunt formate din celule numite melanocite, care produc pigmentul care dă culoarea naturală a aluniţei. Potrivit dr. Elena Moşoianu, după expunerea la soare, aluniţele se pot închide la culoare, mai ales în timpul sarcinii sau al adolescenţei. Totodată, expunerea la soare stimulează formarea de noi aluniţe în copilărie sau în adolescenţă.

În termeni medicali, aluniţele se numesc nevi. Aici facem referire la nevii pigmentari, dar şi la cei care au culoarea pielii şi sunt mult mai puţin periculoşi.

„Orice modificare a aspectului aluniţelor vechi sau apariţia unora noi, precum şi numărul crescut al acestora,nu trebuie ignorate. Aşa că, dacă aţi observat că aveţi tot mai multe aluniţe, mergeţi la medic, pentru că melanomul (cancerul de piele) arată la început ca o aluniţă banală, pentru ca odată ce creşte să capete un aspect destul de caracteristic- o pată policromă, cel mai adesea mai închisă la culoare decât celelalte, cu formă asimetrică şi margini neregulate. Asimetria este caracteristica cea mai importantă care trebuie să vă atragă atenţia”, a explicat medicul. Cert este că toate aceste aluniţe trebuie investigate din timp. De fapt, a subliniat medicul, cu cât sunt descoperite mai devreme, cu atât cresc posibilităţile ca melanomul să poată fi vindecat.

Ca urmare, încercaţi să fiţi cât mai prudenţi cu soarele, întrucât razele soarelui conţin raze ultraviolete care pot afecta pielea. Există două tipuri de raze ultraviolete: de tip A şi de tip B. Ambele dăunează pielii în timp, crescând posibilitatea apariţiei cazurilor de cancer de piele. Chiar şi sursele de lumină artificială, aşa cum sunt lămpile solare, pot amplifica riscul declanşării cancerului de piele.

În concluzie, daca aveţi aluniţe este foarte important să nu le trataţi cu indiferenţă, ci să apelaţi la medicul dermatolog. De asemenea nu recurgeţi la tratamente luate la întâmplare, în speranţa că micile formaţiuni cafenii de la nivelul pielii vor dispărea fără urmă. Reţineţi, nevii, cum mai sunt denumite medical aluniţele, au potenţialul de a se transforma într-un melanom, dacă au dimensiuni de peste şase milimetri, cresc rapid, îşi schimbă culoarea sau conturul şi au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte aluniţe de pe tegumentul aceleiaşi persoane. Deoarece semnele de alarmă sunt de cele mai multe ori discrete şi greu de interpretat de către un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoană să-şi controleze pielea la specialistul dermatolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU