04 Iulie 2017
2408 accesări
32 comentarii

Vara vine la pachet cu distracţie, soare, plajă, vitamina D, întărirea sistemului imunitar al copiilor, dar şi cu primejdii, precum arsuri solare, vărsături etc., care pot pune în pericol pielea sensibilă a copiilor mici şi sănătatea generală a acestora.

De regulă, părinţii ştiu contraindicaţiile expunerii la soare a copiilor, în ore şi pentru perioade nepotrivite; totuşi, aceştia le ignoră, iar la orele prânzului, sunt prezenţi cu cei mici la plajă, în ciuda avertizărilor medicilor pediatri.

Potrivit dr. Magdalena Oprea, medic pediatru, Isis Hospital, climatul marin oferă o atmosferă uşor sărată, curată, cu umiditate mare, cu briză sau vânt, temperatură relativ constantă şi o lumină solară bogată în raze ultraviolete. Climatul marin răscoleşte biologic, profund şi rapid, orice organism, stimulând creşterea, funcţiile de apărare, metabolismul în general şi îndeosebi al vitaminei D, al calciului, iar la final, bronzarea.

Copilul sănătos poate fi dus la mare după ce a împlinit 9 luni, după spusele medicului pediatru, când se poate ridica şi merge bine. Odată cu venirea verii, trebuie folosit orice prilej pentru obişnuirea sa cu expunerea la aer şi soare, trebuie lăsat să se joace afară, cu o pălăriuţă pe cap, desculţ şi îmbrăcat cu un tricou (obligatoriu de bumbac) cu mâneci scurte şi pantaloni scurţi.

Trusoul trebuie să cuprindă 2-3 costume de baie, pălărie sau şapcă de culoare deschisă, încălţăminte cu talpă flexibilă, papuci, cămăşi şi tricouri, chiloţi, prosoape şi haine mai călduroase pentru vremea nefavorabilă, termos, jucării, minge, colac, pernuţe, piscină gonflabilă şi umbrelă.


„S-a dovedit legătura dintre expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete în copilărie şi apariţia ulterioară a cancerului pielii. Tocmai de aceea, sfătuiesc părinţii să evite expunerea directă la soare a copilului, indiferent de vârstă. Bronzul se produce după un prealabil eritem solar (roşeaţă), care implică anumite riscuri: modificări ireversibile ale ţesutului conjunctiv, pierderi de apă, subţierea stratului pielii. Se recomandă protejarea pielii cu cremă sau loţiune care conţine factor de protecţie (contra radiaţiilor ultraviolete) cu valoare de minim 25. Aceasta înseamnă acoperirea întregii suprafeţe de piele expusă la soare”, subliniază medicul pediatru.

Care sunt cele mai potrivite ore de plajă

Recomandările de program, de expunere la soare, ale specialistului sunt: copiii între 1 şi 3 ani nu vor fi ţinuţi mai mult de două ore pe plajă (8.00-8.30 şi 10.00-10.30), având grijă să li se dea să bea lichide, să fie ţinuţi alternativ la umbră şi soare şi să nu stea mai mult de 15 minute în apă. Când devin plângăcioşi, somnolenţi, trebuie duşi acasă. Copiii peste 3-4 ani pot rămâne pe plajă trei ore, în cursul dimineţii (8.00-11.00) şi 1-2 ore după-amiază. Copiii mari, obişnuiţi deja cu soarele, pot merge pe plajă şi între orele 16.00-18.30, când se pot scălda, apa mării fiind mai caldă.


„Recomand ca, în primele zile, expunerea la soare să nu depăşească cinci minute pe fiecare parte a corpului, iar durata să crească zilnic cu câte cinci minute, astfel să se ajungă, după aproximativ o săptămână, la 30-40 de minute de plajă. Scăldatul în apele Mării Negre este plăcut şi tolerat de toate vârstele dacă apa înregistrează peste 20 grade Celsius, iar în aer sunt peste 22 grade Celsius. Frigul rămâne principalul inamic al intrării şi rămânerii în apă, de care nu trebuie să se uite atunci când este pregătit bagajul pentru plajă”, concluzionează medicul specialist.

Bebeluşii, teoretic, nu au voie să intre în apa mării, oricum, nu mai mult de 5-10 minute, şi trebuie să se ţină cont de temperatura apei. Fiind foarte mici, aceştia ar putea să înghită apă din mare, lucru ce nu este indicat, deoarece poate să le provoace vărsături. Totodată, aceştia nu trebuie expuşi direct la soare, ci trebuie ţinuţi doar sub umbrelă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

ieri, ora 02:44
Diepnq
Hvuzim gtzrlb

eriacta around - <a href="https://eriagra.com/szenegrag/">zenegra flood</a> forzest hotel