Sursa: Medium

Sursa: Medium
28 Martie 2020
937 accesări
0 comentarii

Dacă aveți acasă un copil care nu doarme bine, iar situația se repetă seară de seară, atunci este clar că aveți o problemă, mai ales în condițiile în care somnul este deosebit de important în dezvoltarea sa fizică și mentală. Potrivit dr. Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, somnul nu este doar o perioadă în care nu se întâmplă nimic. „Tehnologia ultimelor decenii a făcut posibilă cercetarea asupra acestei stări despre care, în viaţa de zi cu zi, nu ne amintim prea multe. Spre exemplu, la copii, în timpul somnului se secretă hormoni de creştere, prolactină, testosteron, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. De asemenea, dormind creşte producţia de proteine, fără de care nu este posibilă creşterea şi dezvoltarea armonioasă, dar şi reglarea temperaturii, precum şi dezvoltarea imunităţii, întrucât problemele de somn pot avea drept consecinţă o frecvenţă mai mare a infecţiilor. Totodată, somnul are un rol important în reglarea memoriei, a stărilor emoţionale şi a comportamentelor sociale. Atunci când încearcă să îşi readoarmă copiii, părinţii afirmă, adesea, că au încercat tot ce se putea. În mod instinctiv şi natural, noi toţi, ca părinţi, vrem să liniştim copiii şi de aceea îi ridicăm din pat când aceştia plâng, le oferim mâncare, îi legănăm, le spunem poveşti înainte de a-i repune în pat”, a declarat medicul. Dr. Oros a adăugat că rămânem, însă surprinşi atunci când constatăm că tot acest efort depus pentru a ameliora comportamentul copiilor este, de fapt, un element de perpetuare a problemei.

Specialistul a precizat că toate aceste eforturi creează, practic, un context favorabil pentru ca cei mici să accepte să adoarmă doar în prezenţa părinţilor.

Oricum, este cert că toţi copilaşii au nevoie de un număr variabil de ore de somn şi nu putem face comparaţii nici măcar între fraţi, pentru că fiecare om este diferit. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că un somn insuficient îi poate face pe copii nervoşi şi morocănoşi. În concluzie, calitatea somnului la copii poate fi măsurată în funcţie de faţa zâmbitoare a copiilor, de starea lor de bună dispoziţie şi de energia pe care o au.

Medicul a mai spus că acei copii care nu dorm suficient sunt mai predispuşi la probleme comportamentale, decât cei care se odihnesc toată noaptea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU