Specialiștii spun că spanacul ajută la curățarea intestinelor de toxine, ușurează digestia, este renumit pentru combaterea asteniei, păstrează sănătatea oaselor și a ochilor, previne și tratează bolile inflamatorii.
În ciuda numeroaselor beneficii, nu toată lumea se poate bucura de această legumă cu frunze verzi.
Spre exemplu, persoanele cu afecțiuni hepatice, reumatice, inflamații gastrice și ale intestinului trebuie să consume cu moderație această legumă, datorită conținutului de oxalați de potasiu și de calciu.
Acidul oxalic este adesea ingerat de oameni în cantități foarte mici, deoarece este prezent în unele alimente, în special broccoli, castraveți, cartofi și varză.
Cantități mai concentrate, sub formă de oxalați, se găsesc în legumele cu frunze de un verde închis. Aceste alimente sunt benefice pentru sănătate în cantități mici. În cantități mari, însă, sunt toxice, datorită proprietăților corozive. De asemenea, spanacul trebuie evitat de persoanele care suferă de litiază, deoarece conține acid uric, dar și de persoanele constrânse să țină un regim strict, fără sare.