Spanacul este un super-aliment încărcat cu tone de nutrienți într-un pachet de calorii scăzute. Consumul de spanac susţine sănătatea pielii, părului şi oaselor. El oferă, de asemenea, proteine, vitamine şi minerale. Beneficiile pentru sănătate ale consumului de spanac includ îmbunătăţirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat, scăderea riscului de cancer, reducerea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea sănătăţii oaselor, scăderea riscului de apariţie a astmului şi multe altele.
„Spanacul conţine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care poate scădea nivelul de glucoză şi previne modificările induse de stresul oxidativ la pacienţii cu diabet zaharat. Studiile privind acidul alfa-lipoic au arătat, de asemenea, scăderi ale neuropatiei periferice şi neuropatiei autonome la diabetici. Spanacul şi alte legume verzi conţin clorofilă, care s-a dovedit a fi eficace în blocarea efectelor carcinogene. De asemenea, riscurile pentru dezvoltarea astmului sunt mai mici la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiţi nutrienţi. Unul dintre aceşti nutrienţi este betacarotenul, conţinut şi de spanac. Caisele, broccoli, dovleacul şi morcovii sunt, de asemenea, surse bogate de betacaroten”, a explicat dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.
Totodată, datorită conţinutului ridicat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor cu tensiune arterială crescută. Acesta poate ajuta la reducerea efectelor sodiului în organism. Un aport scăzut de potasiu poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea tensiunii arteriale crescute. Alte alimente bogate în potasiu sunt: avocado, banane, sfeclă, cartofi, roşii, fasole, portocale.
„Nivelul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sănătatea sistemului osos, deoarece îmbunătăţeşte absorbţia calciului şi poate reduce excreţia urinară a calciului. Spanacul conţine cantităţi mari de vitamina K, aşadar trebuie consumat cu generozitate. De asemenea, acesta este bogat în fibre şi apă, ambele ajutând la prevenirea constipaţiei şi la promovarea unui tract digestiv sănătos”, mai spune fitoterapeutul.