După ce a trecut înapoi sub tutela Ministerului Transporturilor, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa a început să-şi revină.
„La un moment dat, am intrat într-un con de umbră, nu se mai ştia nimic despre noi. Între timp, s-au remediat câteva lucruri, care pot părea banale, dar care pentru noi sunt foarte importante. Spre exemplu, am reuşit să schimbăm contractul cu firma de catering, întrucât am avut foarte multe sesizări la adresa celei dinainte, inclusiv de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană. Se pare că meniul nu era aşa cum ar fi trebuit, mai ales că noi suntem o unitate cu mai multe specialităţi, iar fiecare bolnav primeşte masa în funcţie de afecţiunea de care suferă”, ne-a declarat directorul unităţii sanitare, dr. Sirma Tomoş.
Mai mult decât atât, au încheiat deja un contract cu o firmă de spălătorie, care le asigură curăţenia şi au apelat şi la o firmă de pază, pentru siguranţa pacienţilor. Între timp, spitalul a primit de la Ministerul Transporturilor 900.000 de euro, toţi aceşti bani fiind direcţionaţi spre aparatură, asta în condiţiile în care cea din dotare era foarte veche şi depăşită.
„Au fost achiziţionate deja un osteodensitometru performant, două ecografe de ultimă generaţie pentru policlinica CFR, am dotat tot ceea ce înseamnă secţia ATI cu aparatură nouă şi altele”, a mai spus dr. Tomoş. Apoi, s-a rezolvat şi problema cu căldura în policlinică, acolo unde pacienţii se văitau că îngheaţă în cabinetele medicilor.
Bolnavii vor mânca în farfurii noi
În sprijinul unităţii sanitare a venit şi Asociaţia „Suflete Curate”, care i-a sponsorizat luna aceasta cu veselă nouă pentru bucătărie, constând în farfurii, tacâmuri, căni. Desigur, acestea le vor lua locul celor vechi şi ciobite. Din păcate, pacienţii le mai sparg din când în când, dar cel mai rău, nu înţeleg că nu trebuie să le dea de mâncare câinilor din curtea spitalului în ele.
O mare problemă din trecut a spitalului, datoriile către ANAF nu au fost stinse încă, dar lunar se achită la Fisc sume de bani, pentru a scăpa de ele. Reamintim că, în 2012, spitalul a înregistrat datorii mari către Fisc, motiv pentru care ANAF a emis o decizie de eşalonare de plată a unui debit din anul 2006. În prezent, a mai rămas de plătit suma de 1.695.990 lei, rămânând ca în acelaşi timp să mai eşaloneze nişte datorii vechi către foştii salariaţi cărora nu le-au fost plătite primele de stabilitate şi tichetele. Acestora trebuie să le restituie suma de 189.668 lei. Principala problemă care îi macină însă pe cei din conducerea unităţii este reabilitarea întregului spital, cele trei locaţii în care medicii îşi desfăşoară activitatea şi sunt internaţi pacienţii având nevoie de renovări şi reabilitare. La ora actuală, cea mai veche clădire este cea din port, ea datând din anul 1939.
„Trebuie să recunoaştem că toate sunt spitale vechi, pe alte cerinţe. Acum ni se cere, obligatoriu, să avem baie la două saloane, prize de oxigen la patul bolnavului, linoleum antistatic, lucruri de care nu dispunem. În plus, la clădirea din port, energia electrică şi termică, precum şi celelalte utilităţi sunt plătite la CNAPMC la preţuri exagerate. Problema a fost ridicată în repetate rânduri la minister şi încercăm să rezolvăm situaţia. Din nefericire, nu putem renunţa încă la contractul cu ei, pentru că nu putem lăsa bolnavii fără căldură, dar tarifele pe care ni le percep sunt mult prea mari”, a subliniat managerul.