02 Februarie 2017
4179 accesări
0 comentarii

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa continuă să-şi reînnoiască aparatura. De curând, unitatea sanitară şi-a dotat laboratorulde analize biochimice, în vedereaacreditării RENAR şi, desigur, a contractăriicu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe anul în curs. În plus, aici au fost achiziţionate şi două ecografe performante, cu ajutorul cărora medicii pot efectuanu numai ecografii cardiace, dar şi eco dopller vascular, ecografii de părţi moi, inclusiv articulaţii, ecografii abdominale cu o rezoluţie impresionantă etc.


Ca urmare, pacienţii vor putea fi mult mai bine investigaţi pe viitor. Toate acestea vin după achiziţionarea recentă a încă unui osteodensitometru performant, două ecografe de ultimă generaţie pentru policlinca CFR, cărora li se adaugă dotările de pe secţia de ATI.


Apoi, s-a rezolvat şi problema cu căldura în policlinică, acolo unde pacienţii se văitau că îngheaţă în cabinetele medicilor şi foarte curând se va redeschide spălătoria, pentru care au fost cumpărate deja cele necesare.


Problema este că bolnavii care ajung la Spitalul CF Port nu pot beneficia de toate investigaţiile de care au nevoie. Spre exemplu, aici nu se poate face RMN sau computer tomograf, dar se are în vedere deschiderea unui centru de imagistică.
„Aceste aparate au fost deja puse pe lista noastră de investiţii. Trebuie precizat că CT-ul a fost scos din funcţiune în urmă cu nouă ani, iar în privinţa RMN-ului, noi nu am avut niciodată aşa ceva. În plus, aparatul de radiologie este şi el vechi, dar funcţionează la parametri normali. Ca urmare a acestui fapt, dar şi pentru că nu avem contract cu Spitalul Clinic Ju-deţean de Urgenţă, suntem nevoiţi să trimitem bolnavii pentru astfel de investigaţii în privat sau îi rugăm să şi le facă înainte de internare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Spitalului CF, dr. Sirma Tomoş.


Datorii eşalonate


La capitolul datorii, a precizat managerul, acestea există în continuare. Partea bună a lucrurilor este că nu mai au datorii la CNAPMC pentru utilităţi şi sunt în curs de eşalonare a datoriilor către bugetul de stat. Reamintim că în 2012, spitalul a înregistrat datorii mari către Fisc, motiv pentru care ANAF a emis o decizie de eşalonare de plată a unui debit din anul 2006.


În prezent, au mai rămas în jur de 1,5 milioane de lei de plată, rămânând ca în acelaşi timp să se mai eşaloneze nişte datorii vechi către foştii salariaţi cărora nu le-au fost plătite primele de stabilitate şi tichetele.


Un alt lucru bun este că între timp a crescut numărul de pacienţi, un motiv în plus pentru a demara ample lucrări de reparaţii ale celor trei sedii pe care instituţia sanitară le deţine. „Avem nevoie de foarte multe lucruri, să schimbăm linoleumul, să reparăm clădirile etc., dar cum încă nu există buget, nu se ştie când vom putea face acest lucru”, a explicat dr. Tomoş. La ora actuală, cea mai veche clădire este cea din port, ea datând din anul 1939.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU