Constănţenii nu trebuie să plece în Capitală sau peste hotare, pentru a fi operaţi de profesionişti de cel mai înalt nivel, cu dotări de ultimă generaţie. Găsesc toate acestea în Spitalul MEDSTAR 2000, o unitate medicală cu tradiţie deja în Constanţa, subliniază prof. univ. dr. Vasile Sârbu, fondatorul şcolii de chirurgie de la malul mării.
„Esenţa chirurgiei este de a vindeca oamenii, mai ales că se află la graniţă, în lupta cu moartea”, consideră renumitul chirurg constănţean, prof. univ. dr. Vasile Sârbu. După aproximativ 40 de ani de când practică această frumoasă profesie, cu numeroase realizări în spate - printre care se impune menţionarea celor 11 transplante de rinichi şi a celor şase transplante de celule pancreatice, a primei colecistectomii laparoscopice din ţara noastră - prof. univ. dr. Vasile Sârbu atrage atenţia că, şi în municipiul Constanţa, se realizează intervenţii chirurgicale la nivelul celor de peste hotare, cu profesionişti bine pregătiţi şi cu dotări de ultimă generaţie. Iar unitatea medicală care le oferă este centrul MEDSTAR 2000, unitate medicală cu vechime în municipiul Constanţa, care s-a consacrat prin cazurile dificile tratate, aici, cu succes.
De ce Spitalul MEDSTAR 2000?
„Interesul pacientului este să apeleze la un serviciu cât mai sigur: diagnosticul să fie pus corect, intervenţia chirurgicală să fie realizată cu dotări de actualitate, precum cele întâlnite în străinătate, la Paris sau la Viena. Doreşte să ştie că echipa care-l operează este de un înalt profesionalism, că medicii sunt buni, că analizele realizate, pentru diagnostic şi pentru urmărirea evoluţiei ulterioare, sunt bine făcute şi, dacă le-ar compara cu unele realizate peste hotare, ar constata că sunt identice. Iar toate acestea îi determină pe pacienţi să se adreseze serviciului nostru de chirurgie, din cadrul Centrului MEDSTAR 2000”, a afirmat prof. univ. dr. Sârbu. Iar tocmai preocuparea pentru bunăstarea pacientului i-a făcut pe bolnavi să vină la Constanţa din toate colţurile ţării şi inclusiv din Bucureşti.
„O pacientă de-a mea a fost la un spital din Viena, unde a constatat că analizele i-au fost făcute de o asistentă medicală din Arad, pe un aparat similar cu cel al MEDSTAR-ului. Şi a plătit şi o sumă considerabilă. Acest lucru trebuie să-l aibă în vedere pacienţii: nu trebuie să părăsească oraşul Constanţa, pentru că aici, la MEDSTAR 2000 găsesc un centru cu dotări şi oameni bine pregătiţi”, a adăugat specialistul.
Iar lista intervenţiilor chirurgicale efectuate este lungă şi cuprinde operaţii dintre cele mai dificile: cazuri de cancere de sân, de ovare, cazuri de chirurgie multiorganică. „Chiar zilele trecute am fost într-un spital de renume din Bucureşti, pentru a vizita un drag prieten, profesor universitar, care este internat. Şi pot spune că nimic din ce am văzut la patul bolnavului, acolo, nu lipseşte de la MEDSTAR”, a mai afirmat chirurgul Vasile Sârbu.
Metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului
În plus, în curând, pacienţii care apelează la serviciile acestui centru medical vor avea la dispoziţie şi o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului. „În curând vom relua, în cadrul MEDSTAR 2000, firul chimio-hipertermiei în cancerele abdominale. Este vorba despre o metodă relativ nouă în lume şi pe care eu o începusem în momentul în care eram la Spitalul Judeţean Constanţa. Concret, la câteva zile după operaţie, cu ajutorul unui aparat, Anti-meta, sunt introduse în abdomenul bolnavului citostatice, în doze mari, cu lichide la 43 de grade Celsius, pentru spălarea posibilelor metastaze. Pentru ca oamenii să înţeleagă, trebuie să ştie că celulele canceroase se desprind de pe tumori, precum frunzele dintr-un copac, de ordinul milioanelor. Acestea ajung în întreg abdomenul şi prind rădăcini. În tratatele serioase de medicină scrie că bolnavii nu mor de cancere, ci din cauza metastazelor pe care le fac. Deci cu acestea ar trebui să ne «războim» noi şi asta şi putem face, cu ajutorul acestui aparat. Pentru a putea fi conectat la respectivul aparat, bolnavului trebuie să-i fie montate cinci tubuşoare, cu ocazia operaţiei. Tocmai de aceea, aparatul nu poate fi folosit pentru pacienţii operaţi în alte unităţi”, a explicat specialistul.
Ulterior intervenţiei chirurgicale, pacienţii sunt urmăriţi cu aceeaşi grijă, atât de chirurgi, anestezişti, dar şi de specialiştii Secţiei de Medicină Internă pe care o are Centrul MEDSTAR 2000. Iar, aşa cum a subliniat prof. univ. dr. Sârbu în încheierea întâlnirii, pacienţii „sunt ocrotiţi atât de ştiinţa noastră, dar şi de un duh bun, căci medicina nu este doar ştiinţă, matematică, ci şi credinţă”.